Pfizer nemusí platit 150 milionů exporadkyni Ratha Klimovičové

Praha - Farmaceutická společnost Pfizer se nemusí omluvit bývalé poradkyni Davida Ratha Evě Klimovičové ani jí zaplatit 150 milionů korun, které požadovala. Rozhodl o tom dnes odvolací pražský vrchní soud, který tak potvrdil dubnový verdikt Městského soudu v Praze. Klimovičová Pfizer zažalovala kvůli tomu, že firma podle ní zveřejnila záznam ze společného jednání. Nahrávka, která měla sloužit jako důkaz údajné korupce, prý žalobkyni překazila obchody.

Odvolací senát vedený soudkyní Ludmilou Říhovou dnes rozhodoval pouze o části původně podané žaloby. Rathova exporadkyně totiž vzala kvůli soudním poplatkům svůj požadavek na 149 milionů zpět. Neuspěla však ani s nárokem na omluvu a jeden milion korun. Říhová zamítla její odvolání a ztotožnila se s výrokem prvoinstančního soudu, podle kterého se nepodařilo prokázat, že autorem nahrávky byla právě firma Pfizer.

Na počátku celého případu byl tříminutový záznam skryté kamery, který odvysílala Česká televize. Na nahrávce hovoří Klimovičová se zástupcem firmy Pfizer Alešem Prokopenkem. Podle reportáže po něm žádala, aby investoval peníze do reklamy v časopisu České lékařské komory Tempus Medicorum. Slibovala za to prý setkání s Rathem, který se jako tehdejší šéf ČLK účastnil vyjednávání o takzvané úhradové vyhlášce, v níž ministerstvo zdravotnictví stanovuje, jaké léky budou hrazeny z pojištění.

Kauza vrhla stín i na Ratha

Po zveřejnění nahrávky čelila Klimovičová obvinění, že žádala od pracovníka firmy tři miliony korun za to, že mu zprostředkuje schůzku s Rathem. Soudy ji ale opakovaně osvobodily. Klimovičová, která byla v souvislosti s vydáváním časopisu Tempus Medicorum podezřelá také ze zpronevěry, svou vinu od počátku odmítala. Pracovníci televize podle ní nahrávku účelově sestříhali. Žena tvrdila, že šlo o běžné obchodní jednání, při kterém se snažila získat zakázku na reklamu pro časopis.

Kauzy Klimovičové dopadly i na středočeského hejtmana Ratha. Policie ho podezírala z porušování povinnosti při správě cizího majetku. Podezření se týkalo údajně špatného hospodaření s majetkem ČLK - v souvislosti s časopisem Tempus Medicorum se prý ztratilo přes 13 milionů korun. Policisté však případ odložili.