Vyrábět auta je horší než být horníkem

Praha – Z počtu nemocí z povolání nahlášených za poslední rok vyplývá, že výroba aut je škodlivější než hornictví. Dělníci od montážních pásů se dostali do čela takového žebříčku poprvé v české historii. Tradičně velmi ohroženou profesí zůstávají zdravotníci.

Zjistilo se, že u montážních linek ochoří víc lidí než v šachtách. V počtu nemocí vzniklých na pracovištích těsně vede automobilový průmysl se svými dodavateli před těžbou, úpravou uhlí a zdravotnictvím. „Jedná se zejména o pracovníky v průmyslových zónách,“ podotkl lékař Rostislav Gromnica. Jednotvárná práce přetěžuje nervy, šlachy a klouby. Vibrace zase nezřídka poškozují cévy rukou. Podle hlavního hygienika chybí tělocvik o přestávkách, ale leckdy i správně upravené pracoviště.

Reportáž Jana Šenkýře (zdroj: ČT24)

Další rizikovou skupinu představují zdravotníci

„Pro průměrného Čecha máme technologie, které jsou třeba stanoveny na asijské pracovníky. Ale oni mají jinou svalovou i výškovou konstrukci,“ řekl hlavní hygienik ČR Michael Vít. Hned po průmyslu čelí největším rizikům zdravotníci. Takzvané profesní choroby ale ohrožují mnohá povolání, výjimkou nejsou kněží s poškozeným hlasem. „Nemoc z povolání máme hlášenou u harfenistky, u houslí, klavíristky, bubeníka,“ dodal Gromnica.

Dlouhodobě v Česku hlášených a uznaných nemocí z povolání ubývá. Samotný seznam chorob se ale letos rozšířil a příští rok tak možná půjdou čísla nahoru.