Přechod Grónska – jedno z mnoha dobrodružství Miroslava Jakeše

Nuuk - Pěšky, sám, bez jakékoliv pomoci a radiového spojení přešel na podzim 1996 český polárník a cestovatel Miroslav Jakeš z východního na západní pobřeží Grónska. Jeho památná cesta začala právě 5. září 1996 v Angmagsaliku. Trasu, která vzdušnou čarou měřila 600 kilometrů, urazil rodák z Havlíčkova Brodu za třicet dní, do cílové osady Kangatsiak doputoval 5. října. Pouť se však Jakešovi značně prodloužila, protože na posledním úseku musel překonávat velmi nebezpečné a hluboké ledové trhliny.

„Doma jsem oznámil jen to, že letím do Grónska, ale kam a co tam budu dělat, nikdo netušil,“ okomentoval po návratu jeden ze svých nejodvážnějších sportovních výkonů, za který si připsal světový primát.

Ke své životní lásce - cestování - se Jakeš, který má pestrou horolezeckou minulost a byl zařazen mezi desítku našich největších dobrodruhů minulého století, dostal náhodou přes přítele, polárníka a dobrodruha Jaroslava Pavlíčka. Výčet jeho výprav by byl dlouhý. V roce 1993 například stanul jako první Čech na severním pólu s mezinárodní expedicí. V dubnu 1996 této mety dosáhl podruhé, již s první českou expedicí.

  • Cestovatel a polárník Miroslav Jakeš zdroj: www.kolemsveta.cz
  • Cestovatel a polárník Miroslav Jakeš zdroj: www.miroslav-jakes.cz