Obviněných kvůli demonstraci ve Varnsdorfu přibude

Praha – Seznam obviněných účastníků sobotní demonstrace ve Varnsdorfu se nejspíš rozšíří. Policie dosud pět lidí obvinila a 33 předvedla kvůli přestupkům. Policisté teď podrobně zkoumají fotografie a videozáznamy, na jejichž základě chtějí potrestat minimálně dalších deset lidí. Do města se o víkendu opět chystají příznivci Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS).

„Určitě toto číslo není konečné, policie disponuje i jinými materiály, než které sama natočila, kde jsou zaznamenáni právě lidé, kteří se dopouštějí buď konkrétních přestupků, nebo jednotlivých trestných činů,“ uvedl policejní vyšetřovatel Ladislav Cvik. Většinu lidí na záznamech či fotografiích policie zná a chystá se je v nejbližších dnech předvolat. 

Nové informace se objevily i v případu ženy, která byla z pětice obviněných jako jediná místní. Ta napadla přítomné policisty. Sama se hájí tím, že pouze bránila svého přítele. Podle police ale měl muž u sebe tři dřevěné tyče, kbelík s nějakým louhem a elektrický paralyzér. „Z toho důvodu byl na místě zajištěn,“ vysvětlil Cvik. Žena ale policistům v odvodu druha bránila. Jednala prý nepromyšleně, nicméně za napadení veřejného činitele jí hrozí až šest let vězení. Další čtyři obvinění jsou z řad extremistů. Dva napadli policisty, dva měli na sobě zakázané symboly.

Do Šluknovského výběžku dnes zavítal i předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Podle něj by tamní situaci zlepšila finanční injekce ve výši zhruba půl miliardy korun ročně, ze které by města s vyloučenými lokalitami mohla financovat vytváření pracovních míst na takzvané veřejně prospěšné práce. Sobotka také kritizoval postup vlády při řešení problémů na Šluknovsku a vyzval premiéra Petra Nečase (ODS), aby do regionu zajel. Místním politikům Sobotka slíbil, že podpoří jejich návrhy legislativních úprav. ČSSD prý podpoří návrh Ústeckého kraje zpřesňující definici sociálního bydlení i návrh, který by měl rozšířit takzvanou veřejnou službu i na krajské a státní instituce.

Reportáž Kamily Štichové (zdroj: ČT24)