Vysoké školné na zahraničních univerzitách nemusí být pro české studenty překážkou

Praha - Dalším 13 talentovaným studentům poskytne stipendium na prestižních zahraničních školách Nadace Zdeňka Bakaly. Stejně jako loni mezi ně rozdělí deset milionů korun. Letos vybírala komise stipendisty ze 190 uchazečů ze středních nebo vysokých škol. Ti museli mít kromě výborných studijních výsledků i doporučení učitele, prohlášení o příjmech rodičů a museli vypracovat esej na zvolené téma. Do užšího výběru pak postoupilo 24 uchazečů.

Školné na prestižních univerzitách vyjde ročně i na 50 tisíc dolarů (skoro 900 tisíc korun), což je pro většinu českých studentů absolutně nedostupné. Nadace Zdeňka Bakaly ho vybraným studentům hradí po celou délku studia. 

Reportáž Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)

Nadané studenty ale podporuje i nadace Petra Kellnera, ta v letošním akademickém roce mezi zhruba třicítku studentů rozdělila deset milionů korun. Už dvacet let pak funguje také česko-americká vládní Fullbrightova komise, která celkem podpořila 700 českých a 500 amerických studentů. 

České studenty v zahraničí se snaží  podporovat i soukromé nadace s menšími rozpočty, jako třeba nadace Vize 97 Václava a Dagmar Havlových nebo Nadační fond manželů Livie a Václava Klausových.

Vydáno pod