Iniciativa SOS student vyráží do ulic kvůli školnému

Praha – Do pražských ulic dnes vyrážejí studenti, které ze židle zvedl záměr vlády zvednout školné, a budou sbírat podpisy proti tomuto vládnímu tahu. Kabinet chystá spustit systém odloženého školného od roku 2013.Vysokoškoláci by si na studium měli vzít půjčky, které by zajistil stát. Splácet by začali až po dosažení průměrného měsíčního platu.

V okolí pražského dopravního uzlu I. P. Pavlova budou dnes studenti z iniciativy SOS student shromažďovat podpisy, které mají vládě jasně sdělit, co si o zavedení školného myslí. Zájemců o vysokoškolský titul by totiž mohlo v budoucnu ubývat a místo toho, aby stát mladé lidi ve studiu spíš podporoval, plánuje opak.

Proti školnému se kromě studentů staví taky opozice. Spory se vedou i o to, kdo by měl nárok na podporu a kdo by platil jen běžné školné. Podle ministerstva školství by se to vztahovalo jen na ty, kdo studují poprvé a to až do magisterského stupně.

Maximální výše školného by měla být 10 000 korun za semestr. Fungování plateb za studium má být řešeno v zákoně o finanční pomoci studentům. Ten počítá mimo jiné se systémem půjček a grantů. Vláda by jej měla mít na stole do konce tohoto roku, podle koaliční smlouvy by se mělo školné začít platit od roku 2013. Ministr Josef Dobeš (VV) ovšem na loňské ideové konferenci nejmenší vládní strany prosadil usnesení, podle kterého by VV měly jednat v koalici o odložení spuštění školného o rok, tedy do dalšího volebního období.

Studenti budou sbírat podpisy proti školnému (zdroj: ČT24)