Napětí na Šluknovsku si všímá i britský The Economist

Londýn – Napětí a násilných střetů mezi Romy a starousedlíky na Šluknovsku si všímá už i renomovaný britský list The Economist. Ve svém dnešním článku srovnává některá vyjádření, která používají protiromští demonstranti, k nacistické perzekuci. List rovněž spojuje nepokoje s kauzou úředníka z ministerstva školství Ladislava Bátory.

Podle listu se při protestech vyostřuje rétorika. „Mnozí chtějí Romy uzavřít do obezděných ghett, což je stále častější praxe na Slovensku,“ tvrdí týdeník. „Tvrdá slova připomínají něco z nacistické perzekuce židů a Romů - a z české válečné kolaborace s nacisty,“ napsal. 

The Economist dále uvádí, že s protiromskými náladami koketují i čeští politici. Připomíná bývalého lidoveckého místopředsedu vlády Jiřího Čunka, který „zahájil svou kariéru v místní politice vystěhováním Romů z centra města do přepravních kontejnerů na okraji“.   

Ve stejné souvislosti list zmiňuje i kauzu s bojkotem jednání vlády ze strany TOP 09 kvůli Bátorovi, kterého list označuje za „poradce s odpudivými protiromskými názory“. Ministři za TOP 09 ale svou neúčast na jednání vlády zdůvodňovali urážlivými Bátorovými výroky na adresu předsedy své strany a ministra zahraničí Karla Schwarzenberga.   

The Economist v závěru článku zmiňuje i blízkost Bátory s prezidentem Václavem Klausem a spekuluje o tom, že pokud by Klaus po odchodu z Pražského hradu v roce 2013 založil novou „nacionalistickou, euroskeptickou stranu“, neměl by problém získat hlasy lidí nespokojených s Romy.