Zdravotní sestra dostala za smrt dívky 3 roky vězení

Praha - Pražský městský soud dnes poslal zdravotní sestru Janu Moravcovou na tři toky do vězení s dohledem za to, že pacientce omylem přimíchala do infuze smrtelnou dávku chloridu draselného. Odvolací senát tak potvrdil prvoinstanční verdikt Obvodního soudu pro Prahu 8. Soudy se shodly, že žena zanedbala péči, a způsobila tak smrt sedmnáctileté dívky. Pacientka zemřela na akutní selhání srdce.

Zdravotní sestra se podle soudů dopustila trestného činu ublížení na zdraví, za což jí hrozil až pětiletý trest. Zároveň nebude moci devět a půl roku pracovat ve zdravotnictví. Rozhodnutí je pravomocné.

Událost se stala v listopadu 2009 v nemocnici Na Bulovce. Dívka se v nemocnici dlouhodobě léčila, Moravcová se o ni starala a byla jediná, kdo jí dával infuze. Ošetřující lékař jí nařídil, aby pacientce podala určité množství draslíku, který se měl do těla dostat během 24 hodin. Sestra však přimíchala chlorid do jiné infuze, dívka ho tak vstřebala najednou.

Nemocnice musí zaplatit odškodné 1,9 milionu

Moravcová svou chybu u soudu odmítla. Postupovala prý přesně podle instrukcí doktora. Prohlásila, že netuší, jak se mohl draslík do dívčiny krve dostat. S tím však nesouhlasil státní zástupce. „Paní obžalované se tato chyba pravděpodobně stala jednou v životě, ale bohužel měla takto tragické následky,“ uvedl.

Pražský vrchní soud v červenci rozhodl, že nemocnice Na Bulovce musí za smrt sedmnáctileté dívky zaplatit jejím příbuzným celkem 1,9 milionu korun. Podle deníku Lidové noviny (LN) šlo o průlomový rozsudek, odvolací senát totiž přiznal odškodné 400 000 korun i prarodičům dívky.