V Česku přibývá pacientů s rakovinou krku a hlavy

Praha – Počet pacientů s rakovinou krku a hlavy v České republice stále roste. Zatímco dřív za onemocněním bylo většinou kouření, pití alkoholu a špatná životospráva, nyní roste i podíl nemocných, u nichž nádor vyvolal lidský papillomavir (HPV). Bližší informace o onemocnění, příznacích i terapii najdete na adrese rakovinahlavyakrku.cz.

Rakovina krku a hlavy je pátým nejčastějším nádorovým onemocněním na světě. V Česku ji lékaři ročně odhalí zhruba u 1150 pacientů. Kolem 650 nemocných každý rok zemře. Jde přibližně o stejný počet jako u rakoviny děložního čípku, kterou způsobuje vir HPV. Proti němu už je očkování. V Česku ho pojišťovny budou platit všem třináctiletým a čtrnáctiletým dívkám.

Papillomavir může za 70 procent nádorů mandlí

Podle Jana Klozara z kliniky ORL a chirurgie hlavy a krku 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a motolské fakultní nemocnice by se ale plošné očkování mělo zvážit i u chlapců. „Podíl nádorů způsobených lidským papillomavirem roste. Vedle tabáku a alkoholu tak stále větší roli při vzniku nemoci hraje a bude hrát infekce HPV. Nádory mandlí jsou ze 70 procent způsobeny virem. Pozorujeme jakousi epidemii,“ uvedl Klozar.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

Dříve býval podle lékaře typickým pacientem s rakovinou krku a hlavy muž mezi 50 a 60 lety s nižším vzděláním, který hodně kouřil, pravidelně pil alkohol, špatně se stravoval a nejedl ovoce a zeleninu. Kvůli viru HPV nyní nádor mívají stále častěji i mladší lidé, kteří žijí zdravě. Přibývá také nemocných žen. 

Příznaky onemocnění

Řada příznaků onemocnění je přítomná i u jiných chorob, nemusí tedy nutně jít o rakovinu. Porada s lékařem je proto vhodná zvláště v případech, kdy trvají déle než několik týdnů. Nádory hlavy a krku ale mohou zůstat dlouhou dobu bez klinických příznaků anebo napodobovat běžná zánětlivá onemocnění horních cest dýchacích.

Nádory nosu se projevují zhoršenou nosní průchodností anebo sekrecí z nosu, především je-li s příměsí krve. Na nádor by měla upozornit i jednostrannost příznaků.

Nádory vedlejších nosních (paranasálních) dutin rostou pomalu a dlouho bezpříznakově.

Nádory dutiny ústní a hltanu se projeví pocitem cizího tělesa v krku či ústech, krvácením, ztíženým anebo bolestivým polykáním, zápachem z úst, u nádorů oblasti patrových mandlí se mohou objevit i přenesené bolesti ucha. Na nádor upozorní i nemožnost nasazení zubní protézy. Při rozsáhlejším onemocnění dochází k postižení žvýkacích svalů a tím i k omezení otvírání úst.

Nádory hrtanu se liší příznaky dle primární lokalizace a dle pokročilosti onemocnění: karcinom hlasivek se projevuje již v časných stádiích chrapotem, v ostatních lokalizacích dýchací trubice se většinou nádorové onemocnění zjistí až v pokročilejším stadiu, kdy se u nemocných může objevit pocit cizího tělesa v krku, vykašlávání krve, polykací či dýchací potíže anebo přenesené bolesti ucha.

Nádory slinných žláz se zpočátku projevují jako nebolestivého zduření. Později, v důsledku růstu nádoru do okolí, dochází k bolestivosti a u příušní žlázy navíc i k obrně tváře. Zduření na krku, ve většině případů nebolestivé, bývá projevem metastatického šíření nádorového onemocnění do spádových lymfatických uzlin anebo přímého prorůstání vlastního nádoru.

Nádory s neznámým primárním ložiskem se projevují pouze zduřením na krku v následku postižení lymfatických uzlin metastázami. V těchto případech je nutno pátrat po primárním zdroji nádoru.

zdroj: www.rakovinahlavyakrku.cz

Vydáno pod