Audit v LOMu odhalil nevýhodné obchody, obrana podá oznámení

Praha – Audit v opravnách LOM potvrdil podezření o nevýhodných transakcích. Podle zprávy mohlo dojít ke škodám v desítkách a možná až stovce milionů korun. Obrana proto podává trestní oznámení na neznámého pachatele a v managementu podniku nastanou změny. Podle ministra obrany Alexandra Vondry (ODS) chce obrana LOM také výrazně restrukturalizovat, s jeho prodejem ale nyní nepočítá. Trestní oznámení souvisí s nákupy a prodeji, které LOM v poslední době uskutečnil.

Podle informací České televize mělo jít o užívání dílů bez příslušné vojenské certifikace a předražování při nákupech přes prostředníky, a to až o desítky procent. Zda se jednalo o záměr, či nedbalost, by měla určit až policie. „O personálních změnách se nyní jedná,“ prohlásil generální sekretář ministerstva Jan Vylita. Konkrétnější být nechtěl, rozhodnutí by ale mělo padnout v řádu dnů a změny jsou připravovány ve vrcholném managementu společnosti.

Nyní ministerstvo hodlá LOM zásadním způsobem restrukturalizovat, prodávat ho ale nechce. Firma zřejmě opustí své prostory v pražských Malešicích a bude soustředěna do Kbel, kde je potřebné letiště. Propouštění podle Vylity LOM nyní nečeká. Areál v Malešicích s pozemky v hodnotě zhruba půl miliardy korun bude na prodej. „Je to prodej majetku státu, musí se postupovat podle zákona o státním podniku,“ řekl na brífinku Vylita. Prodej by se měl uskutečnit na základě znaleckého posudku a nemělo by k němu dojít dřív než za tři roky.   

Ministerstvo obrany vypsalo audit urychleně letos v létě poté, co vyšlo najevo, že státní podnik možná nebude mít v říjnu a listopadu na výplaty. Firma ostatně účetní operací o 20 milionů navýšila hospodářské výsledky za loňský rok a dostala se tak z červených čísel. Na druhou stranu má nakoupené zbytečné zásoby za 150 až 188 milionů korun.

Reportáž Tomáše Vlacha (zdroj: ČT24)

Státem vlastněná společnost LOM pro českou armádu v současnosti především opravuje vrtulníky Mi-171Š. Zajišťuje také výcvik pilotů, těchto služeb v minulých letech využívala i americká armáda a v ČR také cvičili piloti vznikajícího afghánského letectva. Vrtulníkové kapacity jsou jedním z výrazných příspěvků ČR společným schopnostem Severoatlantické aliance, zdůraznil dnes Vondra. Obrana by tak chtěla zajistit, aby LOM mohl v budoucnu opravovat původem ruské vrtulníky Mi pro všechny jejich vlastníky z členských zemí NATO. Podle ministra by měl být při prosincové návštěvě ruského prezidenta Dmitrije Medvěděva v Praze podepsán dodatek ke smlouvě z roku 2007, který to umožní.

Od roku 2005 do roku 2010 podnik generoval jen velice nízký zisk, jeho provozní činnost, tedy například výcvik pilotů, byla dlouhodobě ztrátová. „Měli jsme důvodné podezření, že ekonomická situace podniku není důsledkem pouze nedostatku zakázek zadávaných resortem obrany,“ poznamenal dnes Vondra. Podnik prý žije z podstaty a nevydělává na vlastní rozvoj. LOM si však podle něj zasluhuje pomoci, je už skoro sto let součástí domácího leteckého průmyslu.