Oblíbenci české politiky: Dienstbier a Sobotka z ČSSD

Praha - Dvěma nejpopulárnějšími politiky jsou stále představitelé ČSSD. Na prvním místě je podle průzkumu agentury STEM stejně jako před dvěma měsíci místopředseda sociálních demokratů Jiří Dienstbier, druhý zůstává předseda strany Bohuslav Sobotka. Na třetí místo se vyšplhala předsedkyně Poslanecké sněmovny a první místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová. Agentura provedla průzkum v době od 31. října do 7. listopadu a zúčastnilo se ho 1 257 lidí.

U většiny politiků popularita stagnuje nebo mírně klesá, u Karla Schwarzenberga je nejnižší za poslední čtyři roky. Dienstbier se jako jediný z politiků může chlubit více než padesátiprocentní popularitou. Pozitivně jej hodnotí 53 procent dotázaných, zatímco Sobotku 49 procent, o procento hůře je na tom Němcová. Ovšem v celkovém pořadí si polepšila a odsunula na čtvrté místo prvního místopředsedu ČSSD Michala Haška, jehož kladně hodnotí 46 procent Čechů. Pětici nejoblíbenějších politiků uzavírá s čtyřiačtyřicetiprocentní popularitou místopředseda ODS a ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Premiér Petr Nečas (ODS) je na celkovém devátém místě, kladně jej hodnotí 36 procent dotázaných. O jedno místo lépe skončil ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, který ale pokračuje v dlouhodobém sestupu a poprvé od podzimu 2007 se dostal pod čtyřicetiprocentní podíl pozitivních hodnocení.

Vicepremiér Karel Schwarzenberg
Zdroj: ČT24

Věci veřejné si polepšily, John je však na chvostu

Popularita politiků z levé části spektra stagnuje nebo mírně klesá, což se v aktuálním průzkumu týká hlavně Lubomíra Zaorálka a Zdeňka Škromacha (oba ČSSD). Ani popularita představitelů pravicových stran se však nelepší a pokles zaznamenali kromě Schwarzenberga ještě Leoš Heger (TOP 09) a Martin Kocourek (ODS).

Výrazně si v aktuálním průzkumu polepšili pouze čelní představitelé Věcí veřejných Radek John a Karolína Peake. John přesto zůstává v pětici nejkritičtěji hodnocených osobností na české politické scéně. Spolu s ním do ní patří místopředseda ODS a ministr obrany Alexandr Vondra, předseda poslaneckého klubu VV Vít Bárta, první místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek a ministr školství za VV Josef Dobeš.