V Česku žije 10,548 milionu lidí, porodnost však klesá

Praha – Počet obyvatel Česka se za tři čtvrtletí letošního roku zvýšil o 15 800. Ke konci září tak v republice žilo 10,548 milionu lidí, uvedl dnes Český statistický úřad. Na tomto přírůstku se podepsala zejména zahraniční migrace. Opět se totiž narodilo méně dětí než ve stejném období loňského roku. Také počet obyvatel Prahy stoupá, ale výrazně pomaleji než v předchozích letech. Za tři čtvrtletí letošního roku se zvýšil o 4948 lidí.

Za prvních devět měsíců letošního roku se narodilo 83 300 dětí, což je o 5 700 méně než ve stejném období loni. Ubylo ovšem i úmrtí. Od ledna do září zemřelo v Česku 78 400 lidí, o 1 100 méně než minulý rok. Přirozený přírůstek tak činil 4 900 lidí a na celkovém zvýšení počtu obyvatel republiky se podílel pouze z 31 procent.

S klesající porodností se mírně snížil i průměrný počet dětí narozených jedné ženě. V letech 2009 a 2010 se pohyboval kolem hodnoty 1,49, nyní je to 1,44 dítěte. Průměrný věk matek při porodu byl v prvních třech čtvrtletích roku 29,7 roku, o desetinu vyšší než loni. „Nejčastějšími rodičkami byly ženy ve věku 30 až 32 let, mezi prvorodičkami bylo nejvíce osmadvaceti- a devětadvacetiletých,“ sdělili statistici.

Největší podíl na nárůstu počtu lidí měl příliv cizinců. Zahraničních migrací přibylo podle údajů ministerstva vnitra za prvních devět měsíců tohoto roku v Česku 10 900 obyvatel. I to je, stejně jako v případě porodnosti, méně než ve stejném období loňského roku. Loni přibylo zahraniční migrací 11 200 obyvatel ČR. Počet lidí, kteří se z Česka vystěhovali, se snížil o 8 600 a množství přistěhovalců o 9 000.

Lidé míří do Prahy a středočeského kraje

Nejvíce lidí přibylo ve středočeském kraji. Koncem září tam žilo 1,276 tisíc lidí. To dělá ze středních Čech nejlidnatější region. Odborníky to ale nijak nepřekvapuje. Jde o dlouhodobý trend - kdy se mladí lidé, kteří zakládají rodiny, stěhují do takzvaného zázemí Prahy. Z podobných důvodů láká kraj i cizince.

Jako druhé skončilo tradičně hlavní město. Pražanů je o necelých pět tisíc víc, než na začátku roku. Praha ale nezažívá takový příliv jako třeba před třemi lety, kdy se do hlavního města za rok přestěhovalo přes 18 tisíc lidí. Naopak v Moravskoslezském kraji lidí dál výrazně ubývá. V Čechách je na tom nejhůř Karlovarský kraj, ten je teď chudší skoro o pět set obyvatel. Podle odborníků se začínají potvrzovat předpovědi, které mluví o konci baby boomu silných ročníků ze 70. let.

Porodnost klesá (zdroj: ČT24)