Při požárech na Štědrý den zemřeli dva lidé

Praha - Na Štědrý den museli hasiči zasahovat u více než padesáti požárů. Dva lidé při nich zemřeli. K jednomu došlo v Městečku Trnávka na Svitavsku. Hořet v domě začalo zřejmě od svíček na adventním věnci, starší žena se udusila kouřem. 45letý muž pak zemřel při požáru bytu v Petřvaldu na Karvinsku. Celkové škody při štědrovečerních požárech jsou odhadované na víc než dva miliony korun.

Během celého Štědrého dne hasiči při svých zásazích zachránili 22 lidí. Jen mezi 17:00 a 22:00, kdy ve většině rodin vrcholí vánoční veselí, na stolech hoří svíce a stromečky zdobí prskavky, hasiči likvidovali 14 požárů. Celkový počet 53 požárů o Štědrém dnu je za posledních deset let čtvrtý nejvyšší.

Žena v Trnávce se snažila oheň, který vznikl v ložnici od zapálené svíčky na věnci, uhasit kbelíky vody. V domě byla i puštěná voda, ale silný a jedovatý kouř ženu udusil. Když na místo dorazili hasiči, byla již mrtvá.

Přesná příčina požáru v Petřvaldu není zatím známa. Hasiči našli muže už v bezvědomí, později svým zraněním podlehl. Podle všeho se nadýchal zplodin. Ohnisko požáru bylo zřejmě v ložnici. Jako pravděpodobné se proto jeví dvě verze. Jednak technická závaba v rozvodech elektřiny. V úvahu přichází i neopatrná manipulace s otevřeným ohněm.  

U netradičního požáru zasahovali hasiči v Ostravě – při smažení kapra začal hořet rozpálený olej a pak i digestoř. Oheň se naštěstí obešel bez zranění, obyvatelé ho zlikvidovali ještě před příjezdem hasičů. Ti tak pak museli jen odvětrat zakouřenou část bytu.

Reportáž Jakuba Kalenského (zdroj: ČT24)