Květiny pro Havla plují po Vltavě, plují po Labi

Praha – Ponton s květinami, které minulý týden lidé přinesli k rakvi prezidenta Václava Havla, vyplul dnes dopoledne z Prahy do Děčína. Třídenní plavba tak symbolicky uzavírá celou Havlovu životní pouť. S nápadem uspořádat plavbu s květinovými dary přišli hudebník Michael Kocáb a výtvarník David Černý. Plavbu zaplatí společnosti Prague Boats, Pražská paroplavba a Gray Line. Pražská paroplavba poskytla přístaviště u Rašínova nábřeží a parník Vyšehrad, Prague Boats ostatní lodě doprovázející plavidlo s květinami a Gray Line se postarají o dopravu květin na loď.

Loď vyrazila dnes v 10:00 z Rašínova nábřeží, kde kotvila nedaleko domu, v němž Havel léta žil. Podle plánu by ponton s květinami měl první den doplout do Mělníka. V Ústí nad Labem zakotví 1. ledna a odpluje 2. ledna ráno. Na Nový rok tam uctí Havlovu památku veřejnost a představitelé města s primátorem Vítem Mandíkem. V Děčíně organizátoři smuteční plavbu ukončí, očistí květiny od umělých materiálů a hodí je do Labe.

Veřejnost mohla ponton s květinami doprovodit na jedné ze čtyř lodí. Organizátoři dali zdarma k dispozici 600 lístků, lidé si jich vyzvedli asi 300. Smuteční plavba pro veřejnost z Rašínova nábřeží k ostrovu Štvanice trvala přibližně hodinu.

Dušan Sahula, ředitel Pražské paroplavební společnosti:

„Parník Vyšehrad a tři motorové lodě pojedou v uctivé vzdálenosti za remorkérem a veřejnost bude mít možnost vystoupit u Čechova mostu.“

„Toto, jako tečka za tím vším, bylo také vyčerpávající do poslední vteřiny, ale byla to poslední služba, kterou jsme mohli Václavu Havlovi prokázat, a já jsem šťastný, že to tak spousta lidí pochopila,“ uvedl k dnešní plavbě někdejší tiskový mluvčí Hradu Ladislav Špaček.

Nápad pochází od Davida Černého, organizace se ujal Michael Kocáb

Autorem myšlenky na květinovou plavbu je podle Michaela Kocába výtvarník Černý, který si v minulosti o pozornost řekl řadou provokativních instalací včetně růžového tanku na Smíchově či plastiky Entropa prezentující české předsednictví EU. „David Černý přišel s nápadem pustit květiny po vodě, to by ale skončily na prvním jezu, a tak jsme vycizelovali myšlenku prámu, na kterém by květiny pluly,“ řekl Kocáb.   

Nápad podle Kocába vyplynul ze setkání asi deseti Havlových přátel s vdovou Dagmar Havlovou po soukromém pohřbu ve strašnickém krematoriu. „Viděli jsme fotografii z Pražské křižovatky, která byla plná květin a přemýšleli jsme, co s tím uděláme. Já jsem si to vzal na starost a na doporučení paní Havlové jsem zavolal Davidu Černému,“ řekl Kocáb.

„Přišlo mi to jako hezký konec kytek, když se pošlou po vodě,“ dodal Černý. „Bohužel tu nemáme Gangu, máme tady potok (Vltavu), tak nebylo možné poslat je v celku. Původně to měl být vor, ale ten se nepodařilo sehnat.“

Václav Havel zemřel v neděli 18. prosince na své chalupě na Hrádečku, kde v posledních měsících pobýval. Rakev s jeho ostatky pak byla v pondělí a v úterý vystavena v duchovním centru Pražská křižovatka a později ve Vladislavském sále Pražského hradu. Desetitisíce lidí přicházely na tato místa uctít Havlovu památku. Mnozí z nich přinášeli květiny.