V kauze úplatku byl sesazen ředitel divize PVS Krupička

Praha - Ředitel divize rozvoje Pražské vodohospodářské společnosti (PVS) Petr Krupička byl převeden na nižší pozici. Podle některých médií by Krupička mohl být jedním z obviněných v kauze přijetí úplatku 1,6 milionu korun. Firma to nekomentovala. Protikorupční policie ve čtvrtek v této kauze obvinila dva muže, úplatek se měl týkat zajištění souhlasného stanoviska PVS ke stavebnímu povolení. PVS, jejímž jediným vlastníkem je Praha, proto pozastavila vydávání těchto stanovisek.

Krupička byl podle mluvčí PVS Jany Almerové převeden na pozici, na které nebude mít vliv na podobná rozhodování. Mluvčí doplnila, že tato změna souvisí s kauzou přijetí úplatku. Jiná personální opatření společnost nechystá. „Stále se domníváme, že se jedná o selhání jednotlivce, ne systému. Nepředpokládáme, že by se to týkalo i dalších lidí,“ konstatovala Almerová.

PVS také kvůli kauze pozastavila veškerá vydávání stanovisek ke stavebním povolením. Podle mluvčí byla zřízena pracovní skupina, která má navrhnout zavedení dalších opatření. Tyto návrhy chce v pondělí přednést představenstvu. Podle Almerové se také v současnosti v PVS dělá interní audit, který byl už dříve naplánován a který prověřuje právě divizi rozvoje. „Připravuje se i externí audit, který se zaměří na činnost ředitele divize rozvoje,“ dodala mluvčí.

Detektivové z protikorupční policie ve čtvrtek zadrželi dva muže po převzetí úplatku, který měl zajistit souhlasné stanovisko PVS ke stavebnímu povolení na stavbu na území Prahy. Jakého projektu se úplatek týkal, nechtěla Almerová říci. Jeden z mužů byl prostředníkem a druhý zaměstnancem PVS. V den přijetí úplatku bylo podle policie kladné stanovisko skutečně vydáno. Oběma mužům za trestný čin přijetí úplatku spáchaný ve spolupachatelství v případě odsouzení hrozí od pěti do 12 let vězení.

Koaliční klub TOP 09 v pražském zastupitelstvu v této souvislosti vyzval obyvatele Prahy, aby se nebáli o podobných problémech mluvit. „Pokud se setkáte s případy nepřiměřené šikany ze strany úřadů anebo s obstrukcemi, které by mohly k podobnému jednání směřovat, prosíme, obracejte se v těchto případech na policii anebo na radní za TOP 09 na magistrátu,“ uvedli zastupitelé a radní v tiskové zprávě.

Nová koalice ODS a TOP 09 už na začátku prosince vyměnila členy dozorčí rady PVS. Odvoláni byli lidé spojovaní s minulou koalicí ODS a ČSSD. Následovat by zřejmě měly změny v představenstvu, případně i ve vedení společnosti. Zda nastanou už na pondělním jednání, není zatím jasné.