Češi neumí používat pravidlo zipu, ministerstvo to chce změnit

Praha - Už 10 let platí v Česku pravidlo zipu. Podle dopravních expertů ho ale čeští řidiči neumí používat. Nejčastěji chybují ti starší, kteří pravidlo zipu neprobírali v autoškole. Právě na ně zaměřilo svou kampaň i ministerstvo dopravy.

Značka, která znamená pravidlo zipu, říká, že tam, kde je při jízdě ve dvou pruzích jeden pruh ukončen, se mají vozidla řadit střídavě. Realita na českých silnicích je ale jiná. „Řidič, co jede v levém pruhu, se snaží do pravého pruhu zařadit co nejdřív, protože se bojí, že ho nikdo nepustí,“ podotkl koordinátor BESIP (Bezpečnost silničního provozu) Miroslav Charouz. Pokud totiž jede auto v levém pruhu příliš rychle, nechtějí ho ostatní pustit a mohou nastat nebezpečné situace.

„V souvislosti se zipováním vozidel dochází velmi často k dopravním nehodám. Tyto nehody jsou lehčího rázu,“ dodala tisková mluvčí Policie ČR Olomouc Marie Štrbáková. Aby pravidlo zipu dodržovali i starší řidiči, přišlo ministerstvo dopravy se spoty zaměřenými na seniory. Kampaň komentuje Karel Loprais a kromě zipu upozorňuje i na další nová pravidla, jako je celodenní svícení nebo vesta v povinné výbavě.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)