Azyl pro Tymošenka nebyl politický, tvrdí česká diplomacie

Kyjev - Oleksandr Tymošenko nedostal v Česku politický azyl, ale pouze mezinárodní ochranu formou azylu, jejíž důvody nemusejí být nutně politické. Uvedlo to dnes v prohlášení české velvyslanectví v Kyjevě „v reakci na početné dotazy veřejnosti“. Ambasáda tak upřesnila právní status Tymošenka, manžela vězněné opoziční političky Julije Tymošenkové, který se před údajným tlakem ukrajinských úřadů uchýlil do Česka.

Velvyslanectví tak zjevně reagovalo na komentáře kyjevského tisku i některých ukrajinských činitelů, kteří poukazovali na to, že Tymošenko obdržel „politický azyl“, přestože se politikou nikdy nezabýval. Podle spekulací ukrajinských komentátorů byly motivy jeho emigrace spíše osobní či obchodní.

Nad udělením „politického azylu“ Tymošenkovi se dnes pozastavila vlivná poradkyně prezidenta Viktora Janukovyče Hanna Hermanová. „Neznám politika jménem Oleksandr Tymošenko a myslím si, že na Ukrajině nikdo takového politika nezná. Kdyby se mluvilo o Juliji Tymošenkové, byla by to jiná věc, ale její muž se politikou nikdy nezabýval,“ prohlásila Hermanová podle televizní stanice TSN.

Prohlášení české ambasády v Kyjevě

„Česká republika neuděluje 'politický azyl', nýbrž v souladu se svými mezinárodními závazky… poskytuje uprchlíkům mezinárodní ochranu, a to mimo jiné formou 'azylu'. Osoby žádající o azyl mohou mít různé důvody, nikoliv nezbytně pouze politické povahy, a tyto osoby nemusejí být politicky aktivní.“

Žádosti o azyl v ČR
Zdroj: ČT24/ČTK

Tymošenko přitom v prvním rozhovoru po poskytnutí azylu hovořil výhradně o politických okolnostech svého kroku a svůj pobyt v ČR výslovně označil za politický azyl. „Byl jsem nucen odjet z Ukrajiny a požádat o politický azyl kvůli neuvěřitelnému nátlaku a pronásledování ze strany nynější ukrajinské státní moci a autoritářského režimu prezidenta Janukovyče,“ prohlásil v pondělí rozhlasové stanici Rádio Svoboda.

Pochybnosti o politických motivech Tymošenkova rozhodnutí vyjadřují rovněž ukrajinští politologové. Manžel Tymošenkové nebyl na Ukrajině stíhán ani nebyl předvolán k výslechům, a tak útěk podle nich působí jako snaha zajistit si osobní výhody a ochránit vlastní byznys. Azyl podle expertů mohl také souviset s tím, že před štrasburským soudem se má zakrátko projednávat stížnost Julije Tymošenkové na postup ukrajinské justice.