U zubaře už si zaplatíme i za zubní náhrady

Praha – Opravy umělých zubních náhrad přímo v ordinacích si nově musí pacient zaplatit sám. Stomatologové sice nedělají podobné výkony příliš často, přesto za ně třeba VZP ročně dala na třicet milionů korun. Pokud se budou chtít pacienti placení u zubaře vyhnout, musejí si náhrady nechat vyrobit v laboratoři. Budou ale déle čekat.

Peněženku nově na zubařském křesle otevřeme i při vytvoření provizorních zubů teplou pryskyřicí. „Umožňuje to přímo v ordinaci zhotovit ochranný můstek nebo korunku bez účasti laboratoře, což může být v některých situacích výhodné, ta metoda je ale zatížena určitou nepřesností,“ řekl ČT Pavel Hájek ze Stomatologické kliniky FN Královské Vinohrady.

Do změny dostal lékař od zdravotní pojišťovny za opravu zubní náhrady pryskyřicí 72 korun, za vytvoření prozatímní náhrady 607 korun. Podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Vlastimila Sršně ale provizorní opravy jen zvyšovaly náklady: „Preferovaná je důkladná oprava.“

Reportáž Markéty Šenkýřové (zdroj: ČT24)

Další změny v placení u zubaře se zatím nechystají. Stomatologové ale stále vyjednávají o zpoplatnění plomb, rovnátek a péče o zubní kanálky u starších 18 let. U ministerstva pochopení mají, u zbytku koalice zatím ne.