Pakosta po odchodu z ODS opustil i senátorský klub

Praha – Senátor Petr Pakosta, který minulý týden opustil ODS, dnes rezignoval i na členství v senátorském klubu občanských demokratů. Odchod ze strany zdůvodnil nespokojeností s jejím směřováním i vnitrostranickým fungováním.

„Pan senátor Pakosta nám sdělil, že odchází z ODS i z klubu. My jsme mu poděkovali za jeho práci a sdělili jsme mu, že stojíme o spolupráci v odborných záležitostech,“ řekl předseda klubu Richard Svoboda. Senátoři podle něj ve „velmi košaté“ debatě probírali i Pakostovy výhrady vůči současné ODS. Diskuse to ale byla vnitrostranická a podle Svobody nebyl důvod ji ventilovat mediálně.

Pakosta ve zdůvodnění odchodu ze strany kritizoval mimo jiné fungování ODS v regionech. Někdejší zakládající člen strany se odmítl smířit s tím, že místní buňky ODS jsou často „jakýmisi zprivatizovanými sektami fungujícími s dost podezřelými cíli“. Pozastavil se také nad tím, že ani volební debakl ve městech, kde ODS měla odjakživa monopol na vítězství, nepřinesl žádné personální změny.

Představitelé strany takovou kritiku odmítli. Místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) uvedl, že podobné výtky nelze vztahovat na většinu ODS. „Samozřejmě jsou výjimky, kde třeba pětičlenné místní sdružení založené na bázi známých může něco generovat, ale v těch větších sdruženích to nevidím,“ řekl.

Někteří občanští demokraté spojují Pakostův odchod ze strany především se situací v jeho mateřské organizaci a kandidaturou do Senátu. O místo senátora v podzimních volbách bude usilovat předsedkyně náchodské ODS a poslankyně Zdeňka Horníková. Čtyřiapadesátiletý Pakosta byl zvolen senátorem za Náchodsko v roce 2006, mandát mu tak skončí v letošním roce.

Vydáno pod