Do Afghánistánu odletělo 293 českých vojáků

Praha - Do afghánského Lógaru míří už devátá jednotka českého Provinčního rekonstrukčního týmu. Z letiště v pražských Kbelích odletěla brzy ráno. V Afghánistánu budou vojáci hlavně chránit české civilní experty. V zahraniční misi budou mít vůbec poprvé k dispozici novou českou pušku CZ 805 Bren.

Devátá jednotka českého Provinčního rekonstrukčního týmu (PRT) bude složena ze 283 mužů a 10 žen. V Lógaru tuzemští experti pomáhají už od března 2008. Stejně dlouho mají k dispozici strážce a ochránce z řad české armády. Jádro jednotky tvoří vojáci z Tábora. Z Afghánistánu se díky nim vrátí nebo už vrátili domů hlavně prostějovští průzkumníci.

„Své úkoly plníme především v oblasti vytváření bezpečného prostředí pro naše civilní kolegy v rámci Provinčního rekonstrukčního týmu. Dále se aktivně podílíme na výcviku afghánských bezpečnostních složek,“ řiká plk. Antonín Genser, velitel 9. jednotky PRT. Kromě obrněnců Iveco, Dingo nebo Pandur budou mít k dispozici novou útočnou pušku z uherskobrodské zbrojovky. V Afghánistánu by měli zůstat do srpna.

Provinční rekonstrukční tým pro Afghánistán (zdroj: ČT24)
Vydáno pod