Barták dostal dokumenty z vyšetřování armádních zakázek

Praha – Z vyšetřovacího spisu o armádních zakázkách unikla interní komunikace mezi policisty. Podle Mladé fronty Dnes se měly e-maily policistů dostat až k Martinu Bartákovi, který byl v kauze korupce při nákupu techniky vyšetřovaný. Bývalý detektiv František Zahálka přitom v jedné ze zpráv zpochybňuje právě Bartákovo vyšetřování. Podle deníku mohli informace vynést pouze policisté nebo žalobci. Případem se začala zabývat Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Detektiv Zahálka se podílel na vyšetřování nákupu obrněných vozů Pandur i rozkrývání korupce u zakázky na nákladní vozy Tatra. Teď se Zahálka dostal mezi podezřelé z vynášení interních informací o vyšetřování. V jednom případě se informace dostaly až k Bartákovi, který byl po odchodu Zahálky z vyšetřovacího týmu obviněn z korupce v případu nákupu tatrovek.

Na webu založeném na Bartákovu obranu se navíc podle MF Dnes objevila komunikace mezi vyšetřovatelem Zahálkou a vedoucím vyšetřovacího týmu Tatra Petrem Krömerem. Tento dopis je podle deníku součástí operativního spisu na armádní zakázky, ke kterému má přístup jen policie a žalobci. Zahálka v dopise popisuje vyšetřování: „Je to jako prokazovat někomu, že je podvodník, za situace, kdy údajný podvedený pořádně nedokáže říct, kdy a jak byl podveden a jaká mu vznikla újma.“ Dopis na stránkách zveřejnil Bartákův právník Josef Monsport, který pouze uvedl, že mu „byl doručen“.

Zahálka, který nyní radí ministrovi vnitra Kubicemu, se k úniku dopisu nevyjádřil. Podle MF Dnes si státní zástupci na Zahálku od začátku stěžovali kvůli tomu, že měl brzdit prověřování. Krajské státní zastupitelství v Ostravě podalo podnět na vyšetření úniku informací generální inspekci.