Studentské protesty: „Vysoké školy nejsou hračkou v rukou politiků“

Praha – Tisíce vysokoškoláků z celé republiky protestovaly před úřadem vlády proti chystaným reformám vysokých škol. Podle policie přijelo do Prahy sedm tisíc studentů, organizátoři mluví dokonce o deseti tisících. Chtěli vládu přimět, aby neschvalovala dva reformní zákony a vrátila je ministrovi školství k přepracování. Josef Dobeš ani žádný z dalších ministrů ale během jednání vlády nevyšel. Průvody se dnes konají také v jiných městech. V Hradci Králové pochodovalo centrem asi 1 500 studentů, asi tisícovka mladých lidí protestuje i v Ostravě. V Brně začala před polednem studentská okupace Fakulty výtvarných umění VUT. Řada českých vysokých škol už má za sebou Noc univerzit, kdy se stovky studentů zúčastnily debat, přednášek a kulturních akcí.

Akce začala krátce po desáté hodině na náměstí Jana Palacha. Ke studentům tu promluvil prorektor Univerzity Karlovy Stanislav Štech a předseda Studentské komory Rady vysokých škol Miroslav Jašurek. Průvod pak vyrazil přes právnickou fakultu, Čechův most a nábřeží Edvarda Beneše až k Úřadu vlády. Dav po cestě ke Strakově akademii skandoval: „Když  nechcete slyšet, nebudeme tiše“. Před sídlem vlády pak studenti pískotem a křikem neúspěšně vyzývali ministra školství, aby k nim přišel z jednání kabinetu. Poté vyvěsili na zeď před úřadem transparent s nápisem „Mozek není bankomat“. Před polednem akci oficiálně ukončili.

Jašurek: Vysoké školy nejsou hračkou v rukou politiků

„Takzvaná reforma není reakcí na hlavní problémy našeho vysokého školství… Těžko se dá věřit, že by něčemu prospěl i navrhovaný model řízení. Posiluje vliv politických, průmyslových a jiných lobby, které dosud nijak neprokázaly, že jim jde o kvalitu našich škol. Kdyby to chtěly udělat, už dávno by vysokým školám v jejich finanční tísni pomohly… Scházíme se tu proto, že naše argumenty vláda a ministr školství dosud nechtěli vyslyšet,“ řekl ve svém projevu Jašurek.

Štech studentům poděkoval, že přišli v takovém počtu. Zavzpomínal na první protest proti plánovanému školnému a reformě vysokých škol z června 2010, na který přišlo asi jen devadesát lidí. Poté už se pustil do chystané reformy: „Místo vytváření podmínek ke svobodnému bádání a výuce nezatížené politickými a ekonomickými ohledy nám nabízejí univerzitu jako firmu… Místo učitelů věnujících se naplno své práci nám nabízejí univerzitní proletariát vykazující kdeco… Místo studentů nám nabízejí klienty a investory do svého soukromého kapitálu. To chceme?“ ptal se studentů. „Ne!“ znělo celým náměstím.

Stanislav Štech: „Chceme stažení věcných záměrů zákonů a aby proběhla skutečná diskuse o reformě celého systému, která by definovala veřejný zájem v oblasti vysokého školství, nikoliv nějaké kosmetické čachry… Nechceme, aby na jedné straně vzniklo několik málo škol, které budou jen pro ty, kteří na to mají, a zbytek ze secondhandového pseudovysokoškolského vzdělávání.“

„Nejsme paraziti a sobci. To zejména sedí od člověka, který omilostňuje korupčníky a kšeftaře se vzděláváním,“ reagoval Štech na výroky prezidenta Václava Klause. „Nejsme rozhodně ignoranti, co tomu vůbec nerozumí a vlastně to ani nečetli… Studenti vědí líp než ministr a vláda, co je vlastně obsahem těch věcných záměrů zákonů,“ dodal ke slovům ministra školství Josefa Dobeše. „Zajímalo by mě, kolik se jich ještě musí sejít, aby pan ministr pochopil, že je něco od základu špatně,“ řekl ČT rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl, který se také protestu zúčastnil.  

Protestů se dnes zúčastnily v podstatě všechny pražské školy až na Vysokou školu ekonomickou, kde se dnes normálně učí. Odpoledne bude Týden neklidu pokračovat na pražské pedagogické fakultě diskusí o reformách, na FAMU se bude debatovat s bývalými ministry školství. Zhruba 1 500 studentů se podle odhadů pořadatelů odpoledne zapojilo do pochodu studentů centrem Hradce Králové. Podpořil je i rektor tamní univerzity a děkani fakult. Asi 1 000 vysokoškoláků protestuje na Masarykově náměstí v Ostravě, kde probíhá happening. Do Ostravy přijeli i studenti ze Slezské univerzity v Opavě.  

Protesty studentů v Hradci Králové
Zdroj: Alexandra Mlejnková/ČTK

Protesty pokračují také v Brně, kde před polednem začala studentská okupace Fakulty výtvarných umění VUT. Návštěvníci uvidí několik filmů, mohou se zúčastnit i uměleckého workshopu, koncertů nebo diskutovat se známými umělci o významu akademických svobod. K dispozici budou i petiční archy s prohlášením iniciativy Za svobodné vysoké školy. Zítra se studenti sejdou na náměstí Svobody k hromadnému polibku, kterým chtějí vyjádřit náklonnost ke svým školám.

Plzní prošlo asi 700 vysokoškoláků

Za podpory veřejnosti na ulicích prošel centrem Plzně protestní průvod zhruba 700 studentů, kteří nesouhlasí například s navrhovaným modelem školného nebo způsobem utváření rad vysokých škol, jak to předpokládala reforma vysokého školství. Dnešní akce byla v Plzni největší v nynějším Týdnu neklidu, nejvíce bylo studentů Filozofické fakulty Západočeské univerzity. V Plzni studuje přes 18 tisíc vysokoškoláků.

Vydáno pod