Bém se chce sejít s Nečasem, ten k tomu nevidí důvod

Praha - Někdejší pražský primátor, poslanec Pavel Bém by rád na schůzce s premiérem Petrem Nečasem (oba ODS) mluvil o podobě své další podpory koaliční vlády. Bém prý premiéra požádá o setkání v příštím týdnu. Nečas, který v týdnu Bémovi doporučil odchod z Poslanecké sněmovny, ale uvedl, že se s poslancem už sejít nehodlá. Situaci kolem odposlechů Béma s vlivným lobbistou Romanem Janouškem se věnuje i prestižní britský týdeník Economist. Podle listu by znechucení lidí z celé kauzy mohlo znamenat i pád ODS.

„S panem Bémem jsem mluvil v pondělí a svůj názor jsem mu řekl. K dalšímu setkání nevidím důvod,“ napsal předseda vlády ČTK v textové zprávě.

Bém není podle svých spolustraníků členem poslaneckého klubu ODS, neboť požádal svou mateřskou organizaci o pozastavení členství kvůli kauze se zveřejněnými odposlechy telefonátů mezi ním a lobbistou Romanem Janouškem.

Sdružení v Praze 6 ještě o Bémově členství nejednalo

Bém ale fakticky členství stále pozastavené nemá. Podle předsedy strany v Praze 6 a ministra životního prostředí Tomáše Chalupy se totiž ještě neuskutečnilo jednání rady místního sdružení v Praze-Bubenči, které o tom musí rozhodnout. „Bude to velmi rychle po víkendu. Nečekám v té věci zásadní komplikace,“ uvedl Chalupa. Bém o přerušení požádal v pondělí z pracovní cesty v gruzínském Tbilisi.

Vedení ODS, včetně Nečase, však exprimátora vyzvalo i ke složení poslaneckého mandátu. Občanští demokraté ale zároveň dali najevo, že nemají páky k tomu, aby jej ze sněmovny dostali. Bém sám takový krok odmítá, přinejmenším do té doby, než mu bude prokázáno protiprávní jednání. Ostatně i pozastavení svého členství prý chápe jako dočasný krok asi na půl roku. Podle něj bude do té doby kauza vyšetřena a jeho jméno očištěno.

Podle listu Economist by znechucení Čechů nad politickou situací mohlo znamenat zkázu ODS. Lidé totiž považují Nečasovu reakci za pomalou a příliš vlažnou. List také připomíná, že Bém je chráněncem prezidenta Václava Klause, zakladatele ODS. Klausova reakce, že odposlechy škodí demokracii, může podle britského časopisu popudit voliče. 

Pokud by Bém tlak neustál a nakonec se rozhodl ze sněmovny odejít, stal by se novým poslancem bývalý radní Jiří Janeček, který v lednu prohrál s nynějším primátorem Bohuslavem Svobodou boj o křeslo předsedy pražské ODS.

Členem ODS není od loňského roku ani poslanec Michal Doktor, který stranu opustil na protest proti instalaci Martina Kuby do funkce ministra průmyslu. Doktor přesto hlasuje v důležitých bodech společně s vládními poslanci, tento měsíc podpořil kabinet například při dalším hlasování o nedůvěře, které vyvolala opozice.

Bém čelí skandálu poté, co deník Mladá fronta Dnes (MfD) zveřejnil odposlechy telefonických rozhovorů mezi ním a lobbistou Romanem Janouškem z roku 2007, které dokládají lobbistův vliv na dění na magistrátu i na pražskou politiku.

Telefonát Ivana Kytky (zdroj: ČT24)