Pět obcí volí nová zastupitelstva

Praha - V pěti českých a moravských obcí se dnes volí do obecních zastupitelstev.  Nejznámější z nich jsou Prameny na Chebsku. Obec je kvůli desetimilionovým dluhům přes dva roky bez voleného vedení radnice. Až na sedmý pokus se v ní našla pětice platných kandidátů, kteří chtějí vesnici asi se 130 obyvateli vést. Podle všeho se Prameny konečně dočkají vedení - k volbám přišlo do sedmi hodin podle tamní komise asi 30 procent oprávněných voličů.

Prameny, které se zadlužily před lety kvůli neuskutečněnému projektu využití podzemních zásob minerálních vod, přišly o zastupitelstvo v polovině roku 2009. Vesnici řídí státem jmenovaný správce. Má ale omezené pravomoci a může zajišťovat jen základní chod obce. Změnit se to koncem loňského roku pokusilo pět přespolních kandidátů strany Lidové fórum z jihu Moravy a východních Čech. Nezískali ale v obci trvalé bydliště, jednu z podmínek pro úspěšné zvolení.

Potřetí za dva roky musejí k volbám lidé v Alojzově na Prostějovsku, kde proti sobě stojí dvě konkurenční uskupení. Hlasování vyvolali svou rezignací zastupitelé sdružení kolem starosty Pavla Nohy, kteří loni v říjnu získali v zastupitelstvu jen dva mandáty. Proti nim stojí opět sdružení Alojzov za životní prostředí. Alojzov mladé generace už ale své kandidáty nenasadil.

Jablkem sváru se zde stala továrna na plasty, která chce rozšiřovat výrobu. Starousedlíci jsou na továrnu zvyklí, ostatní chtějí hlavně klid. Starosta Noha argumentuje také tím, že obecní kasa může na plastech jedině vydělat. O osudu továrny by pak nové zastupitelstvo mohlo začít jednat do měsíce. 

Jedinou osmičlennou kandidátku mají lidé ve vesničce Vodranty na Kutnohorsku, kde žije 76 obyvatel. Volby se tam konají kvůli odstoupení starostky a místostarosty. Polovinu kandidátů tvoří dosavadní zastupitelé v čele s Milanem Patákem.

V Čečkovicích na Havlíčkobrodsku s asi stovkou obyvatel stojí proti seskupení starosty Petra Hejduka dvě nezávislé kandidátky. Stejný výběr mají i v obci Střížovice na Kroměřížsku, kde žije asi 240 obyvatel. Místní uskupení tam ale vedou tři bývalí zastupitelé, kteří volby svou rezignací vyvolali. Dosavadní starosta už nekandiduje.

Dílčí komunální volby nejsou letos poslední. V dalších 13 obcích se budou konat 14. července. Kandidátky v nich bude třeba předložit do měsíce.

Telefonát Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod