Po silnici R10 se projíždělo auto v protisměru

Praha - Vozidlo v protisměru dnes ráno zastavilo rychlostní komunikaci R10 mezi Prahou a Mladou Boleslaví. Policie do akce zapojila vrtulník, auto ale z nesprávného směru zmizelo. Řidič se zřejmě včas otočil do správného směru.

Podle policie řidič mířil v červeném autě značky Ford Fiesta směrem na Mladou Boleslav, po rychlostní silnici se ale řítil v jízdním pruhu na Prahu.

Policisté obdrželi zprávu o autě v protisměru kolem 8:45 a okamžitě poté uzavřeli dva dálniční sjezdy – v Radonicích a v Zápech. Po řidiči rovněž pátral policejní vrtulník, nicméně neúspěšně. „Předpokládáme, že se otočilo a pokračovalo zpátky směrem na Prahu,“ uvedl policejní mluvčí Jakub Vinčálek.

Telefonát Markéty Johnové (zdroj: ČT24)

Na silnici R10 to není první případ, při kterém ostatní řidiče ohrožoval vůz v protisměru. Loni v červnu a červenci svědci zahlédli auta jedoucí v protisměru na 21. a 44. kilometru R10, v obou případech od Mladé Boleslavi na Prahu. Kromě vrtulníku vyrazily na R10 také hlídky v autech - jedni policisté jeli od Mladé Boleslavi a druzí jim mířili naproti od Prahy-východ. Žádné vozidlo ale nepotkali.

Nejznámější událostí je ale jízda Švýcara Saschy Spatara. Ten koncem května pod vlivem pervitinu ve vysoké rychlosti ujel v protisměru desítky kilometrů mezi Turnovem a Prahou. Policie ho zadržela až v Praze-Kbelích, cestou způsobil šest dopravních nehod, při nichž havarovalo devět vozidel. Soud cizinci nejdříve udělil podmínku, později trest zpřísnil na tři roky nepodmíněně. Mladík nicméně výkon trestu nenastopuil, letos v lednu ve Švýcarsku spáchal sebevraždu.