Bárta odsouzen s podmínkou, Škárka natvrdo na tři roky. Oba se odvolali

Praha - Obvodní soud pro Prahu 5 vynesl rozsudek v kauze korupce uvnitř vládní strany Věci veřejné (VV). Šéf poslaneckého klubu VV a exministr dopravy Vít Bárta byl odsouzen za podplácení k trestu 18 měsíců odnětí svobody podmíněně na zkušební dobu 30 měsíců a dále k náhradě škody. Bárta uplácel podle něj své bývalé stranické kolegy tím, že jim poskytl bezúročné půjčky. Nyní nezařazený poslanec Jaroslav Škárka byl za to, že Bártu podvedl, odsouzen nepodmíněně na 3 roky do věznice s dozorem. Škárka po dalších deset let nesmí být poslancem. Rozsudek není pravomocný, Bárta i Škárka se na místě odvolali. Státní zástupkyně si ponechala lhůtu pro případné podání odvolání. Poslankyně Kristýna Kočí, která v procesu figurovala jako svědek, se podle soudce mohla dopustit podvodu. Kočí k rozsudku nad Bártou a Škárkou uvedla, že při vyšetřování říkala vždy pravdu.

Bárta po vynesení rozsudku oznámil, že pozastaví členství ve Věcech veřejných a rezignuje na post šéfa poslaneckého klubu strany. Škárka bude řešit, zda se vzdá poslaneckého mandátu až po pravomocném rozsudku. Trvá na své nevině, soud podle něj trestá nahlášení úplatku. Škárka je nicméně připraven odstoupit z čela poslanecké skupiny, která má prověřit hospodaření Nejvyššího kontrolního úřadu. Českému rozhlasu Radiožurnálu řekl, že o svém dalším působení v komisi, které předsedá, bude hovořit s šéfem sněmovního kontrolního výboru Vojtěchem Filipem (KSČM).

„Byl jsem odsouzen a v tuto chvíli samozřejmě rezignuji na své politické funkce. Pozastavím členství ve Věcech veřejných, rezignuji na funkci předsedy poslaneckého klubu,“ prohlásil Bárta při odchodu z budovy soudu.

Vít Bárta
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Odpoledne má společně zasednout grémium a poslanecký klub VV, aby se zabývaly dalším směřováním strany. Bárta již ve čtvrtek řekl, že pokud bude odsouzen, odejde z vysoké politiky. Poslance Bártu a Škárku by v případě jejich odchodu ze sněmovny mohli nahradit ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský a plzeňský krajský tajemník VV Martin Ščepka, někdejší Škárkův poslanecký asistent. Vyplývá to ze seznamu poslaneckých náhradníků na serveru volby.cz.

Bárta, který je považován za faktického lídra Věcí veřejných, se podle soudu snažil uplatit Škárku a Kristýnu Kočí. Nejprve prý nabídl poslancům VV kvůli snížení jejich příjmů, že jim bude k dispozici, tedy že jim poskytne výhodné půjčky. „Přičemž jeho nabídka byla motivována přinejmenším z podstatné části obavou z negativní mediální odezvy, která by stranu Věci veřejné postihla v případě znovuotevření debaty o výši poslaneckých příjmů a v případě snahy o změnu zákona,“ prohlásil předseda senátu Jan Šott.

Škárka lhal a manipuloval důkazy

Bárta pak podle soudce poskytl koncem března Kočí a Škárkovi bez vyhotovení smlouvy bezúročné půjčky. Poslankyni půjčil 500 tisíc korun, poslanci 170 tisíc. Jedinou podmínkou byla lhůta splatnosti jednoho roku. „Obě takto poskytnuté půjčky představovaly pro jejich příjemce obohacení spočívající v absenci platit úroky,“ uvedl Šott. Peníze nechal v rámci verdiktu soudce propadnout.

První reakce:

Premiér Petr Nečas čeká, že Bárta splní slib a odejde z politiky. Rozsudek podle Nečase ale neohrožuje vládu. Podle ministra financí Miroslava Kalouska v Evropě nemá obdobu, aby dva lídři parlamentní strany byli odsouzeni v jeden den. Podle vyjádření předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga pro iDnes by bylo prospěšné pro českou politiku, kdyby Bárta odešel ze sněmovny. Místopředseda ČSSD Michal Hašek uvedl, že justice dala signál, že ČR je právní stát. Prezident Václav Klaus je smutný z toho, že se v české politice rozmáhá uplácení a odposlechy.

Škárka podle soudu pod falešnou záminkou vylákal z Bárty peníze. Převzal od něj půjčku, „přestože jeho úmyslem od začátku bylo využít takto získané částky k následné diskreditaci Víta Bárty ve veřejném a politickém životě“. Soudce se tak zcela odklonil od obžaloby, která Škárku vinila z přijetí úplatku. Podle žalobkyně peníze vzal a část z nich použil. Podle soudce však poslanec lhal a manipuloval důkazy. Kriminalistický ústav například prokázal, že Škárkou předložená nahrávka soudu byl podvrh.

U Bárty převažovaly polehčující okolnosti

Bártovi, kterému soud hrozilo až šestileté vězení, soud uložil trest na spodní hranici zákonné sazby. Převažovaly u něho polehčující okolnosti vzhledem k jeho dosavadnímu řádnému životu. „Ke spáchání trestného činu se objektivně zcela doznal, jako by se domníval, že jeho jednání trestné není, a to přispělo podstatným způsobem k objasnění věci,“ uvedl Šott. Podle něho soud přihlédl k tomu, že byť korupční nabídka vzešla od Bárty, k poskytnutí úplatku jej přiměla provokace jeho politických odpůrců, kteří si o peníze řekli s úmyslem ho diskreditovat.

Podle Šotta ale nelze pominout, že se Bárta svého jednání dopustil v nejvyšších patrech politického života a také to, že si svým jednáním zavazoval poslance vládní strany. „Přestože soud ukládá trest pouze za dva dílčí útoky pokračujícího trestného činu, nepomíjí ani to, že tyto zčásti vyprovokované činy byly součástí širšího jednání, kdy nabídky směřovaly vůči dalším osobám, které je nevyprovokovaly,“ dodal soudce.

U Škárky soud naopak shledal pouze jedinou polehčující okolnost - jeho dosavadní trestní bezúhonnost. Podle předsedy senátu bylo pro Škárku podvodné vylákání peněz pouhým prostředkem k dehonestaci Bárty a dosažení jeho vlastních cílů v politice. „Rovněž chování obžalovaného po spáchání trestného činu hodnotí soud ve vztahu k podvedenému jako značně zákeřné,“ poznamenal Šott. Trest zákazu činnosti výkonu poslance mu uložil na maximální možnou dobu deseti let, protože se Škárka činu dopustil v souvislosti s výkonem své funkce. Někteří právníci ale o této části verdiktu pochybují. Ústava prý zánik mandátu poslance takovým způsobem neumožňuje.

Jednání narušili dva lidé, kteří vykřikovali a cinkali klíči

Oba muži obžalobu opakovaně odmítli. Někdejší majitel jedné z největších bezpečnostních agentur v zemi Bárta tvrdil, že šlo jen o půjčky, tedy bez úmyslu uplácet. Kočí se Škárkou prý lžou, snažili se ho svým nařčením zdiskreditovat a pokoušeli se o stranický puč. Dnes u soudu Bárta působil skleslým až apatickým dojmem, Škárku pak výrok soudu viditelně rozrušil. Jednání soudu narušili na samém počátku dva lidé, kteří vykřikovali a cinkali klíči. Byli vykázáni.

Soudce: Kočí se mohla dopustit podvodu

Nezařazená poslankyně Kristýna Kočí (dříve VV) se podle soudce Šotta mohla dopustit podvodu, když přijala od Víta Bárty půjčku a chtěla ji proti němu použít. Policie by se tím měla zabývat, zvážit by podle soudce měla i to, zda Kočí a poslanec Jaroslav Škárka nespáchali trestný čin křivého obvinění. „Víme o tom z médií, z rozsudku. Věc zanalyzujeme a budeme se jí zabývat,“ uvedl mluvčí Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality Jaroslav Ibehej.

Mimořádně mediálně sledovaný soudní spor odhalující zákulisí fungování Věcí veřejných zasadil podle politologů další ránu nejmenší vládní straně, kterou zmítají i vnitřní spory a jejíž volební preference již klesly pod dvě procenta. Trestní senát za osm dní vyslechl na čtyři desítky svědků včetně současných politických špiček VV. Přehrál i několik nahrávek, které na sebe pořídili různí aktéři.

Zveřejnění části jedné z nahrávek, jejíž autorkou byla Kočí, předznamenalo několikadenní vládní krizi. Odpoledne má společně zasednout grémium a poslanecký klub VV, aby se zabývaly dalším směřováním strany. Verdikt bude podle všeho jedním z témat jednání.

Výběr hlavních událostí soudního procesu:

5. března - Před Obvodním soudem pro Prahu 5 bylo zahájeno líčení. Neformální lídr VV Vít Bárta, jenž čelil obžalobě z uplácení, prohlásil, že se cítí nevinen. Kočí se Škárkou se ho prý svým nařčením snažili diskreditovat. Zopakoval, že všem poslancům VV nabízel pomoc, pokud by se dostali do finančních obtíží. Půjčky v hotovosti a bez smluv byly podle něj nejrychlejším řešením.

- Škárka, jenž měl podle žaloby úplatek přijmout, prohlásil, že se cítí nevinen. Peníze, které měl podle svého tvrzení od Bárty dostat koncem března 2011, si prý nechtěl nechat. Škárka navíc obvinil Bártu z autokratických praktik ve straně, jmenovitě ze sledování politiků, vydírání či netransparentního financování. Bárta podle Škárkova tvrzení dostal na volební kampaň půjčku 200 milionů od podnikatelů Tomáše Hrdličky a Romana Janouška s tím, že později bude muset vrátit dvojnásobek. Bárta to odmítl.

6. března - Svědčila poslankyně Kristýna Kočí (dříve VV), která Bártu rovněž obvinila z uplácení. Kočí kromě toho prohlásila, že všechna véčkařská referenda byla zmanipulovaná.

7. března - Před soudem vypovídal předseda VV Radek John, ministr pro místní rozvoj za VV Kamil Jankovský a někteří poslanci VV. John a několik dalších svědků vypověděli, že je Bárta počátkem dubna 2011 informoval o půjčkách některým poslancům. Podle svědků se tehdy Bártova manželka a místopředsedkyně VV Kateřina Klasnová zeptala Kočí, zda nehodlá půjčku prezentovat jako úplatek. Kočí prý odpověděla v tom smyslu, že i tak by se to dalo mediálně prezentovat.

- Škárka soud překvapil oznámením, že má dosud nezveřejněnou nahrávku ze schůzky, na níž mu dal Bárta peníze.

8. března - Vypovídali mimo jiné vicepremiérka a místopředsedkyně strany Karolína Peake, ministr školství Josef Dobeš (VV) nebo poslanec Stanislav Huml (dříve VV, nyní ČSSD). Ten mimo jiné mluvil o fungování strany a o tom, že ji fakticky „odjakživa“ řídil Vít Bárta.

9. března - Detektiv spolupracující s ABL Pavel Pertlíček soudu předložil další neznámou nahrávku. Údajně mělo jít o záznam jeho schůzky s asistentem poslance Humla Petrem Šlechtou. Ten prý Petrlíčkovi nabídl pomoc s jeho osobními problémy a „postarání se o něho“ výměnou za svědectví proti Bártovi. Podobně vypovídal i bývalý spolupracovník ABL Tomáš Janský, kterého prý Škárka požádal o svědectví, „jaký je Vít Bárta darebák“, a za to mu údajně nabídl peníze.

- Soud byl odročen na 4. dubna.

14. března - Soud vyloučil z projednávání případu přísedící Marii Jungwirthovou, která předtím v tisku označila průběh jednání za „hnus“ a „žumpu,“ a dále prohlásila, že z vystupování Kočí měla „hrozivý pocit“.

4. dubna - Soud se zabýval nahrávkou, která podle Škárkova tvrzení zachycovala předání úplatku. Podle posudku kriminalistického ústavu však mohla být nahrávka pořízena asi o měsíc dřív, než mělo k inkriminované schůzce podle Škárky dojít.

5. dubna - Soud se zabýval další tajnou nahrávkou, kterou několik dní předtím zveřejnily VV. Podle představitelů strany na záznamu hovořila Kočí o přípravě vnitrostranického puče, jehož se měli zúčastnit i lidé z ODS a TOP 09.

6. dubna - Zazněly závěrečné řeči. Škárka uvedl, že se cítí nevinný, prý je ale ochoten nést určitou odpovědnost za svůj postup při nahlašování údajného uplácení. Bárta prohlásil, že se cítí nevinen. Zopakoval, že se jej Kočí se Škárkou snažili odstranit z politického života.

- Státní zástupkyně navrhla obžalovaným podmíněné tresty.

13. dubna - Soud udělil Bártovi 18měsíční podmíněný trest za to, že své kolegy uplácel bezúročnými půjčkami. Škárkovi uložil tři roky vězení za to, že Bártu podvedl. Verdikt soudu je nepravomocný.