Pojišťovny si mají konkurovat výší pojistného

Praha – Zdravotní pojišťovny mají dostat možnost, aby si konkurovaly výší pojistného. Takový je plán ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09), který ale nejprve chce pro svůj plán získat podporu koalice a také dokončit práce na zákoně o zdravotních pojišťovnách. Debaty o změně v placení pojistného si nechává na příští rok. Pak by to podle něj mohlo být tak, že 90 procent částky by šlo do společného balíku a deset procent by lidé platili přímo své pojišťovně.

Své úvahy směruje ministr spíše až na příští rok. „Nechceme to urychlit, protože teď máme rozdiskutovaný zákon o zdravotních pojišťovnách, který mění některá institucionální pravidla, takže toto nechceme míchat dohromady,“ řekl Heger s tím, že podporu koalice považuje za nezbytnou.

Systém rozděleného pojistného byl vypracován v Nizozemsku a velmi se tam podle ministra osvědčil jako nástroj pro zvýšení konkurenceschopnosti pojišťoven. Placení pojistného reguluje zákon o veřejném zdravotním pojištění. Pojišťovna, která dokáže nasmlouvat s lékaři a nemocnicemi nižší cenu za léčení, by nabídla klientům nižší pojistné než konkurence.

Plán ministra zdravotní pojišťovny vítají. Dostaly by účinný nástroj k soutěži o klienty. Nyní se na platbě pojistného 13,5 procenta z hrubé mzdy podílí zaměstnanec a zaměstnavatel. Nově by se místo pojistného platila zdravotní daň 11,5 nebo 12,5 procenta a zbytek, nominální pojistné, by si stanovily a také vybíraly pojišťovny. Za rok by nominální pojistné mohlo být kolem tisíce korun.

Ministr Leoš Heger:

„Občan by si mohl vybrat pojišťovnu podle výše platby. Pojišťovna, která má poplatek nižší, by měla možnost získat víc pojištěnců. Péči by musela zajistit jako ostatní pojišťovny. Jestliže by se ukázalo, že to neumí, pojištěnci by přešli jinam.“

Změna je podle něj tak radikální, že bez diskusí na politické scéně není možné ji chystat. „Je to nástroj, jak rozpohybovat trošku pohyb mezi pojišťovnami a nenechávat to jenom na benefitech,“ dodal Heger.

O podrobnostech záměru chce Heger teprve jednat. Pokud by se držel nizozemského modelu, tak zaměstnanci by se o placení dělili dál se zaměstnavateli, nemajetní by na nominální pojistné dostali příspěvek ze sociálního systému a za státní pojištěnce by platil stát částku odvozenou od průměru na trhu.

Opozice nápad kritizuje, podle stínového ministra zdravotnictví ČSSD Davida Ratha je bizarní. České a evropské systémy jsou podle něho postaveny na tom, že pacient má jasně stanovený nárok. „Kdyby si někdo vybral nižší pojištění, měl by logicky dostat méně hrazené péče. To je pro evropský kontext nepřípustné,“ podotkl. V případě, že by ministerstvo myšlenku různého pojištění prosadilo, za vlády ČSSD by se vrátilo jednotné povinné pojištění, dodal Rath.