Počítačů ve školách přibývá, experimentuje se i s tablety

Praha – České školy začínají při své výuce ve velkém používat počítačovou techniku. Některé softwarové firmy dodávají pro vzdělávání své programy zdarma, část škol začíná také experimentovat s výukou pomocí tabletů.

Využívání počítačů při výuce podporuje ministerstvo školství, které také dohlíží na to, aby byly všechny problémy legální. Loni se vyskytlo podezření na využívání nelegálního softwaru na jedné pražské základní škole. Audit nakonec ukázal, že bylo podezření mylné, ministerstvo však připravilo dva programy, které mají školám umožnit nákup softwaru. „Ministerstvo nabízí dva programy: EU pro základní školy, kde jsou 3,5 miliardy, a EU pro střední školy, kde se nabízí 1,5 miliardy,“ upřesnil mluvčí úřadu Hynek Jordán.

Některé firmy však školám všech kategorií nabízejí i speciální verze svých programů zdarma. Mluvčí Microsoftu Markéta Kuklová uvedla, že si software od firmy stáhlo na 80 tisíc žáků a kantorů. „Software byl v hodnotě víc než jedné miliardy korun,“ poznamenala mluvčí. Řada škol se spoléhá také na volně šiřitelné programy. „Používáme programy i ve 3D, chceme, aby děti byly schopné pracovat po síti a prezentovat svoji činnost,“ řekla zástupkyně ředitelky pražské Základní školy profesora Švejcara Hana Böhmová.

Reportáž Zuzany Luňákové a Jana Beránka (zdroj: ČT24)