Koupí ořezávátka ve tvaru srdce pomůžete hluchoslepým

Praha - V Česku dnes začíná celostátní sbírka na pomoc hluchoslepým, která potrvá do středy. V desátém ročníku takzvaných Červenobílých dnů mohou zájemci přispět koupí červeného ořezávátka ve tvaru srdce za 30 korun. Ve 40 městech po republice jim je budou nabízet dobrovolníci v červených a bílých tričkách. Akci pořádá Společnost pro hluchoslepé LORM. Výtěžek použije na služby pro lidi, kteří mají zároveň zrakové i sluchové postižení.

Podle odhadů může v Česku žít asi 15 000 lidí se současným poškozením zraku a sluchu. Při pohybu v prostoru používají červenobílou hůl. LORM je jediný registrovaný poskytovatel sociálních služeb pro hluchoslepé. S pomocí jeho průvodců, tlumočníků i sociálních pracovníků se tito lidé učí orientaci a větší samostatnosti. Organizace jim ale nabízí i sportovní aktivity a účast v různých soutěžích.

Společnost LORM letos dostala od státu opět nižší dotace. Výtěžek sbírky proto ve financování služeb pro hluchoslepé hraje důležitou roli, uvedla šéfka společnosti Petra Zimermanová. „Je to sbírka i kampaň, snažíme se zvýšit povědomí o tom, že mezi námi žijí hluchoslepí lidé,“ dodala.

Jedním z komunikačních systémů je Lormova abeceda

Za jménem LORM se skrývá pseudonym hluchoslepého básníka, filozofa a novináře, rodáka z jihomoravského Mikulova Heinricha Landesmanna (1821 – 1902), který kvůli pronásledování přijal pseudonym Hieronymus Lorm. Lorm se na základě náhlé sluchové ztráty v 15 letech a postupnému se zhoršování zraku stal tvůrcem jednoho ze systémů ruční dotekové abecedy hluchoslepých, tzv. Lormovy abecedy, která se dodnes používá nejen v ČR, ale i v celé řadě dalších zemí. Jednotlivým písmenům jsou na dlani přiřazeny určité body nebo tahy. 

Přispět je možné i DMS:

DMS LORM na číslo 877 77 (cena 30,- Kč, společnost LORM dostane 27,- Kč)

Pokud by lidé chtěli komunikovat s hluchoslepými, měli by jim o sobě dát vědět. Mohou se dotknout ramene či paže postiženého tak, aby se nevyděsil. Přistupovat by k němu proto měli zepředu, ne zezadu či z boku. Na závěr setkání je zas nutné dát zřetelně najevo konec rozhovoru. Potřeba je mluvit pomalu. Málokterý hluchoslepý neslyší a nevidí vůbec, takže může třeba odezírat. Je také možné mu psát například prstem písmena do dlaně.