Sluch dětí se začne kontrolovat už v porodnicích

Praha - Všechny české porodnice by měly začít kontrolovat, jestli novorozenci správně slyší. Doporučuje to ministerstvo zdravotnictví a snaží se najít cestu, jak finančně náročný výkon zaplatit. Sluch zatím prověřuje pouze necelá polovina porodnic. Čím později se ale na vadu přijde, tím menší je šance na zlepšení.

Malá sonda se zavede do ucha miminka a ihned zjistí, zda dítě v pořádku slyší. „Toto vyšetření je organizačně i finančně náročné, ale domníváme se, že stojí za to,“ míní lékařka Ústavu pro matku a dítě v Podolí Marcela Černá. V současné době kvůli nedostatku peněz provádějí vyšetření sluchu bezprostředně po porodu jen některé nemocnice v Česku.

Odhalit vadu sluchu klasickým vyšetřením ale bývá pro pediatry problém. „Čím později se sluchová vada diagnostikuje, tím se celý proces prodlužuje. Dochází k opoždění dítěte jak v oblasti rozumové, tak v sociální a citové,“ upozorňuje ředitelka Federace rodičů a přátel sluchově postižených Jana Fenclová. 

Ministerstvo zdravotnictví plošný screening podporuje. I proto zařadilo vyšetření do tzv. úhradové vyhlášky a pojišťovny nově výkon porodnicím proplácejí. „Ministerstvo zdravotnictví doporučuje porodnicím, aby se vybavily tak, aby tento screening mohly poskytovat,“ dodal mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

Reportáž Edity Horákové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod