Finále debatní ligy studentů ovládlo Senát

Praha – Studenti středních škol dnes soutěžili v sídle Senátu v debatování. Závěrečné finále debatní ligy vyhrávají ti, kdo předvedou nejlepší schopnost argumentovat. Obě hlavní ceny sedmnáctého ročníku zůstaly v Praze. Debaty probíhají podle předem stanovených pravidel po celý školní rok. Letos studenti diskutují o boji proti domácímu násilí. V Česku patří mezi „debatní bašty“ především Olomoucký kraj, Praha a Středočeský kraj. Tuzemské debaty probíhají jak v českém, tak i anglickém jazyce.

V debatě stojí proti sobě vždy dva týmy. Jeden tezi obhajuje, druhý ji vyvrací a snaží se zpochybnit argumenty protistrany. „Každý tým je o třech řečnících,“ uvedla ve Studiu ČT24 prezidentka Asociace debatních klubů Kateřina Švajcrová. Letos studenti diskutují o boji proti domácímu násilí. „Vybírá se téma, které by mohlo být zajímavé po obsahové stránce a zároveň by mohlo studentům prospět tak, že by se o té věci mohli něco naučit,“ dodala. Debatu hodnotí akreditovaný rozhodčí. Řečník může dosáhnout maximálně 100 bodů, a to za obsah, strategii a styl.  

Češi vyhráli v New Yorku mistrovství světa

Mezi diskutujícími je i student Gymnázia Jakuba Škody v Přerově Petr Vincena. Pokud člověk umí dobře mluvit, je to podle něj důležité plus, protože musí umět znalosti prodat, „ale jestliže nemá připravené podklady pro debatu, nemá nastudovanou základní faktografii a připravené důkazy, nemá téměř žádnou šanci vyhrát debatu“, dodal. Nejdůležitější a zároveň nejobtížnější je pak podle něj zaměření na to, co protistrana říká, zda mají její argumenty logickou návaznost.  

Český debatní tým v New Yorku
Zdroj: ČT24/Asociace debatních klubů

Vítězové české debatní ligy mají šanci změřit své síly s mezinárodní konkurencí. Češi jsou v tomto ohledu poměrně úspěšní. Před třemi týdny například vyhráli v New Yorku mistrovství světa a stali se tak vůbec prvním týmem v jedenáctileté historii soutěže, kterému se podařilo zvítězit, aniž by jeho rodnou řečí byla angličtina.