11 lidí včetně policistů čelí obvinění ze zneužití pravomoci a vydírání

Liberec/Ústí nad Labem - Na severu Čech bylo obviněno pět policistů z Liberecka a Prahy ze zneužití pravomoci a dalších šest civilistů je stíháno pro vydírání. Čtyři civilisté skončili ve vazbě, ostatní včetně policistů jsou vyšetřováni na svobodě. O případu informovala ústecká státní zástupkyně Lenka Bradáčová, která kauzu převzala. Všichni obvinění byli zadrženi v závěru minulého týdne Generální inspekcí bezpečnostních sborů a Útvarem pro odhalování organizovaného zločinu.

Čtyři policisty z Liberecka a jednoho z Prahy zadrželi ve čtvrtek příslušníci Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Ve stejnou dobu zadržel Útvar pro odhalování organizovaného zločinu šest civilistů. Oba případy jsou podle Bradáčové úzce provázané, víc ale sdělit nechtěla. „Dohodli jsme se, že oba útvary budou o případu informovat ve středu,“ dodala státní zástupkyně.

„Studujeme materiály a po jejich vyhodnocení bude rozhodnuto, jestli byly naplněny důvody, které by mohly vést k postavení mimo službu,“ uvedla mluvčí liberecké policie Ludmila Knopová.

V Libereckém kraji nejde o první podobně rozsáhlý případ trestné činnosti policistů. Počátkem roku 2009 byl zatčen bývalý liberecký policejní ředitel Miroslav Dvořák a spolu s ním další tři vysoce postavení policisté a také dva civilisté. Dvořák byl za zneužití pravomoci, přijímání úplatků, porušování služebních povinností a podvod odsouzen loni v říjnu ke čtyřem letům vězení. Další dva policisté odešli s podmínkou, třetí byl zproštěn obvinění stejně jako dva civilisté.