Parkanová by podle premiéra měla sama požádat o vydání

Praha - Premiér Petr Nečas (ODS) si v nynější situaci neumí představit, že by Poslanecká sněmovna nevydala svou místopředsedkyni Vlastu Parkanovou (TOP 09) ke stíhání v kauze nákupu letadel CASA pro českou armádu. Nečas to dnes prohlásil v televizní diskusi s tím, že Parkanová by nyní udělala nejlépe, kdyby o zbavení imunity sama požádala. Sám premiér prý ale ještě neví, jak bude v případě vydání poslankyně hlasovat, chce znát nejdříve stanovisko mandátového a imunitního výboru. Parkanová už dříve uvedla, že sama o zbavení imunity nepožádá a na svém stanovisku trvá: „V posledních dnech se nestalo nic nového, proč bych svůj postoj měla měnit.“

„Existuje celá řada otazníků, které ale nemohou být zameteny pod koberec tím, že by neproběhlo příslušné řízení, které vede státní zastupitelství, a případně nezávislý soud,“ prohlásil Nečas. Kauza podle něj za poslední dny eskalovala tak, že by Parkanová, která dříve řekla, že sama o sněmovnu své vydání nepožádá, měla zvážit přehodnocení tohoto svého postoje. 

Kdyby Parkanová o vydání požádala sama, bylo by to podle Nečase nejrozumnější, nejlogičtější a nejsprávnější řešení pro Českou republiku i stranu TOP 09. Pak by skutečně bylo jasné, zda skutečně k něčemu nezákonnému došlo. Ukázalo by se tak také, že vyšetřování nebylo „z té či oné strany“ ovlivňováno, míní předseda vlády. Nečas zároveň připustil, že otazníky může vzbuzovat i samotný postup policie.   

Sněmovna bude o Parkanové rozhodovat na červencové schůzi. Policie ji chce stíhat kvůli tomu, že nenechala zpracovat posudek na cenu letounů CASA pro vojenské letectvo. Při nákupu tak údajně vznikla škoda 658 milionů korun. Svou stranickou kolegyni hájí ministr financí Miroslav Kalousek, oba říkají, že Parkanová povinnost vypracovat posudek vůbec neměla. 

Koncem týdne vyšlo najevo, že ministr telefonoval vyšetřovateli kauzy. Podle médií mu měl vyhrožovat jeho koncem u policie. Kalousek nepopírá, že s vyšetřovatelem mluvil, vyhrožování ale vyloučil. Opozice kvůli tomu žádá jeho odchod z vlády, premiér Nečas si ho pozval na schůzku, aby mu Kalousek svůj telefonát vysvětlil.    

„Z výroků představitelů TOP 09 a jejich kroků v poslední době plyne obrovská nervozita, obrovská i jakási nepřiměřená reakce na jednotlivé kroky,“ prohlásil v Otázkách předseda vlády. Kalouskův telefonát označil za těžko akceptovatelný a velmi diskutabilní.

Reportáž Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)

K nákupu letounů CASA se dnes vyjádřil také bývalý ministr obrany Martin Barták. Reagoval na informace, které o něm prý plánuje zveřejnit Mladá fronta DNES a podle kterých on měl být tím, kdo vyvíjel na nákup letounů CASA tlak. To Barták v prohlášení zaslaném ČTK odmítá. Deník se podle něj opírá o nevěrohodného svědka, podplukovníka Karla Daňhela, kterého prý náčelník generálního štábu zbavil funkce a byla mu odebrána bezpečnostní prověrka.

Barták v době nákupu letadel působil na ministerstvu jako náměstek. O tom, že armáda letadla CASA nechtěla a nepotřebovala a generálové na jejich nákup kývli až po nátlaku od ministerských náměstků, se spekuluje už roky.

Vydáno pod