Tajná schůzka prý měla ovlivnit vyšetřování Parkanové

Praha - Kvůli žádosti o vydání bývalé ministryně Vlasty Parkanové se sešel člověk blízký ministerstvu financí s jedním z vedoucích policistů protikorupčního oddělení. To ale šéf resortu Miroslav Kalousek odmítl. Píše o tom týdeník Respekt. Cílem schůzky bylo podle týdeníku přesvědčit vyšetřovatele, aby pokus o stíhání poslankyně přehodnotili. Vedení útvaru teď zjišťuje, jestli se schůzka skutečně odehrála. Podle předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga se v případu Vlasty Parkanové neobjevilo žádné závažné obvinění, které by bylo důvodem k jejímu vydání. Přesto připustil, že nákup letounů CASA mohl být předražený, a vyslovil se pro vyšetření případu. Stíhání Parkanové k němu ale prý nepřispěje, řekl to v Otázkách Václava Moravce.

Vyslanec se zvláštním posláním měl navštívit centrálu protikorupční policie před třemi týdny přímo v sídle protikorupčního útvaru. O údajném jednání neví vedení protikorupčního útvaru a jakékoliv spojení s tajnou schůzkou odmítá i ministr financí Miroslav Kalousek. Na jedné straně podle týdeníku Respekt seděl nadřízený vyšetřovatele Jiřího Mazánka, který na případu CASA pracuje. Na druhé straně bývalý detektiv a spojenec ministerstva financí.

Respekt tvrdí, že se muž blízký ministerstvu financí snažil vedoucího detektiva přesvědčit o tom, že se policie vydala špatným směrem. Podle vyšetřovací verze si Vlasta Parkanová měla před nákupem letounů vyžádat externí znalecký posudek o ceně. Neznámý emisar měl zastávat názor ministerstva financí. Kalouskův resort přišel před dvěma týdny s analýzou, podle které exministryně žádný posudek zadávat nemusela.

Dnes se jí zastal i stranický předseda Karel Schwarzenberg, který se nedomnívá, že je úkolem poslaneckého klubu TOP 09 ji přesvědčovat, aby sama požádala Poslaneckou sněmovnu o vydání. Mělo by to tak být čistě její rozhodnutí. „Nemůžu na ni tlačit, protože ji považuji za naprosto nevinnou,“ dodal ministr s tím, že zatím nenašel důvod, pro který by tak měl udělat. Zdůraznil nadále, že Parkanová podle získaných informací nejednala proti zákonu. „Když se nic nového do úterka neobjeví, budu hlasovat o vydání Vlasty Parkanové,“ ujistil.

Schwarzenberg se zaké zmínil o Miroslavu Kalouskovi a jeho údajných telefonátech vyšetřovatelům. „Pokud šlo pouze o to, jak tvrdí ministr Kalousek, aby předal jisté informace, tak to nevidím tak závažné, jak se z toho dnes dělá veliký skandál. Kdyby opravdu vyhrožoval, tak je to odlišná situace,“ zdůraznil Schwarzenberg s tím, že ministerstvo financí do celé kauzy zataženo je.

Podle Lubomíra Zaorálka je ministerstvo obrany „nejlépe vybudovaný systém rozkrádání státních peněz ve vládním sektoru“. Zda je Parkanová skutečně vinná, podle něj nejlépe může rozhodnout soud. Sám je velmi znepokojen událostmi, které se na současné politické scéně dějí. „Ministr Kalousek vzhledem k tomu, jak je s kauzou Parkanová spojen, by neměl vůbec vystupovat na veřejném prostoru (…) Poté, co zavolal tomu vyšetřovateli, tak měl být odvolán stejnou rychlostí, kterou předvedl pan premiér Nečas u ministra Pospíšila,“ dodal Zaorálek.

Imunita poslanců je nadbytečná věc, říká Láska

Podle bývalého vyšetřovatele hospodářské kriminality Václava Lásky se ukazuje, že imunita poslanců je naprosto nadbytečná věc, která v dnešní době komplikuje situaci. „Jsme v pozici, že pokud Poslanecká sněmovna Vlastu Parkanovou nevydá, tak jakékoliv vyšetřování zmaří. Přesto to není jenom o stíhání paní Parkanové. Je to o tom, zda se bude vyšetřovat nákup letounů CASA ve vší komplexnosti. A to by měli mít páni poslanci na vědomí, až budou zítra hlasovat,“ uvedl Láska.