John: Kalousek v kauze CASA zastrašuje, chce vrátit džina do lahve

Praha – Za snahu vrátit džina zpět do lahve označil předseda VV Radek John aktivní angažmá ministra financí Miroslava Kalouska v případu Vlasty Parkanové (oba TOP 09). Policejní žádost, aby byla místopředsedkyně sněmovny vydána trestnímu stíhání za předražený nákup letounů CASA, podle Johna značí pozitivní změny v policejní práci; české bezpečnostní složky se podle někdejšího ministra vnitra „nadechly“ a k nelibosti vrcholných politiků zaměřily svou pozornost na poslanecké lavice. Kalouskův výrok o policejní zvůli má podle Johna jediný význam, a sice policisty zastrašit.

Nad šéfem státní kasy Miroslavem Kalouskem visí podezření, že se snažil telefonátem kriminalistovi Jiřímu Mazánkovi ochromit vyšetřování předražených letounů CASA. Mazánkovi, jenž má případ na starosti, měl údajně vyhrožovat, sám ministr to ovšem popírá. Policejní žádost o vydání své stranické kolegyně Parkanové pak Kalousek označil za „policejní zvůli“ a i podle včerejšího vyjádření na svém stanovisku trvá.

Podle předsedy VV a bývalého ministra vnitra Radka Johna, který byl hostem Interview ČT24, se tak vyjevuje strach, jejž někteří politici s rostoucí aktivitou policie získávají. „Výroky o policejní zvůli jsou totální zastrašování,“ okomentoval Kalouskův sporný výraz John. „Policie má z minulosti zkušenost, že kdo šetřil něco velkého, dostal přes prsty, musel opustit policii. Teď se policie nadechla, džin je vypuštěn z lahve a zavání to tím, že vysocí politici, kteří se bojí toho, co dál přijde, zastrašují policii a snaží se džina zatlačit zpátky do lahve.“

Zametání kauz zahájil Martinů, tvrdí šéf VV

John dále uvedl, že v české policii až do roku 2011 fungoval systém „zametání korupčních kauz pod koberec“. Ten měl podle šéfa VV zavést bývalý policejní prezident Oldřich Martinů, když vydal příkaz, aby policisté hlásili ústředí veškeré šetření korupčních kauz.

Že by byla žádost o Parkanovou policejní zvůli, jak tvrdí Kalousek, Radek John odmítl. „Rozhodně tady nejde o zvůli. Celý proces je pod kontrolou státního zastupitelství. Pokud by se ukázalo, že je Vlasta Parkanová nevinná a že manipulaci dělali jiní, tak by jí nic nehrozilo,“ podotknul.

John: Kalouskovy telefonáty jsou známé, zastrašoval i Skokana

Předseda VV nepochybuje o tom, že smyslem telefonátu mezi Kalouskem a vyšetřovatelem Mazánkem byla ministrova snaha policistovi vyhrožovat. „Známe telefonáty pana Kalouska, zná je řada novinářů a dokonce i náš pan (poslanec Petr) Skokan zažil telefonát, kde byly výhružky, výhružky, výhružky,“ tvrdí John. Důvodem měl být incident z loňského září, kdy šéf státní kasy uštědřil před sídlem sněmovny facku mladíkovi, jenž ho urážel. Právě Skokan o tomto případu informoval média. „Když pan Skokan informoval o facce mladíkovi, v noci na něj ministr financí křičel, že mu rozbije hubu. Kdo vešel ve styk s ministrem financí, takovéto telefonáty zná,“ konstatoval John.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)