Policie už může stíhat Parkanovou, má původní cenovou nabídku na letadla

Praha - Protikorupční policie obdržela písemný souhlas Poslanecké sněmovny s trestním stíháním Vlasty Parkanové. Zákonodárci o něm hlasovali ve středu. Podle mluvčího protikorupční policie Jaroslava Ibeheje bude Parkanová obviněna během několika dní. Server Česká pozice zveřejnil dopis výrobce letadel CASA adresovaný ministerstvu obrany s cenovou nabídkou na letadla. Z dokumentu vyplývá, že Česko nakonec koupilo tři letadla za cenu čtyř.

Policie během příštích hodin obviní Vlastu Parkanovou ze dvou trestných činů: zneužívání pravomoci veřejného činitele a porušení povinnosti při správě cizího majetku. „Paní poslankyně Parkanová se stane osobou obviněnou poté, co toto usnesení o zahájení trestního stíhání převezme,“ uvedl Ibehej. Podle informací České televize by si Parkanová měla převzít obvinění ve středu.

České televizi se podařilo získat kompletní žádost protikorupční policie, kvůli které poslanci zbavili Parkanovou imunity. Policie v žádosti Parkanové nevytýká jen to, že nezadala nezávislý posudek na nákup letounů, vadí jí i fakt, že se nepokusila zajistit přiměřenou cenu ani jinak. „Předložila 17. dubna 2009 vládě České republiky návrh na uzavření smlouvy…, aniž by doložila přiměřenost ceny za nákup letounů CASA,“ uvádí se ve zprávě.

Koupilo Česko tři letadla za cenu čtyř? Konsorcium EADS poslalo detailní cenovou nabídku

Server Česká pozice má dokument z roku 2005, podle kterého Česko koupilo tři letouny CASA za cenu čtyř. Server vychází z detailní cenové nabídky od výrobce letadel CASA. Konsorcium EADS nabízelo čtyři letouny za 97,2 milionu eur (což v přepočtu v tehdejším kurzu činilo 2,8 miliardy korun bez DPH). Česko nakonec v roce 2009 koupilo tři letadla CASA. Zprostředkovateli obchodu – firmě Omnipol – za ně zaplatilo tři miliardy korun bez DPH. Čtvrté letadlo bylo vyměněno za pět letounů L-159, píše Česká pozice.

„Měli jsme nabídku na čtyři letadla za 88 milionů eur bez DPH a nakonec jsme kupovali tři letadla za cenu tří miliard korun a navíc v rámci směnného obchodu jsme Španělům nabídli za čtvrté letadlo pět letadel L-159,“ uvedl ve vysílání ČT24 redaktor České pozice Martin Shabu.

„Konsorcium uvádí ceny, za které bylo ochotno letadla Česku prodat. Vlasta Parkanová a Miroslav Kalousek dokola opakují, že jednotlivé komponenty vybavení není možno ocenit. EADS v tom dopise ale uvádí ceny včetně jednotlivých položek vybavení. Je to relevantní srovnání od výrobce a má ho v rukou i policie,“ dodal Shabu.

Parkanová se před poslanci hájila tvrzením, že letadla nakoupená na základě smlouvy z roku 2009 se zásadně liší od letounů, které byly předmětem cenové nabídky společnosti EADS z roku 2005. Nabídka se podle ní týkala civilní verze letadel a o vojenském vybavení, které požadovala česká armáda, nic neříkala. Podle dokumentu, který má Česká pozice, ale EADS ministerstvu poslalo nabídku včetně cen jednotlivých položek vojenského vybavení - například opancéřování kabiny, systému vlastní ochrany, radionavigace či antikolizního systému.  

Poslanci vydali exministryni obrany k trestnímu stíhání minulý týden na žádost policie, která Parkanovou podezřívá ze dvou trestných činů v souvislosti s nákupem dopravních letadel CASA pro armádu. Parkanová po hlasování zákonodárců rezignovala na funkci místopředsedkyně sněmovny.

Policie chce Parkanovou stíhat kvůli tomu, že nenechala zpracovat posudek na cenu letounů. Vznikla údajně škoda až 658 milionů korun. Parkanová tvrdí, že posudek nebyl potřeba a že nepochybila. Podle ní policejní žádost o její vydání k trestnímu stíhání obsahuje několik lží a je to prý výsledek účelového výkladu zákona.