Komplikace s podpisem obou rodičů kvůli léčbě ještě chvíli potrvají

Praha – Senát navrhl zrušit souhlas obou rodičů s léčbou dítěte, vláda ale nesouhlasí. Kontroverzní povinnosti, která v praxi už přes čtvrt roku komplikuje lékařské zákroky u dětských pacientů, se sice zbavit chce. Upřednostňuje ale návrh z dílny ministerstva zdravotnictví, který schválila jen o pár týdnů dřív. Obě novely sněmovna stejně stihne projednat nejdřív na podzim a chaos v ordinacích tak trvá dál.

Pokud zrušení na podzim projde sněmovnou, pak by k léčbě v budoucnu stačil souhlas dítěte, jestliže lékař usoudí, že je na rozhodnutí dostatečně vyspělé. V jiném případě už jen povolení jednoho rodiče.

Lékařský zákrok svého potomka musejí nyní stvrdit podpisem oba rodiče, pokud by mohl negativně ovlivnit zdravotní stav dítěte. Co přesně to znamená, se ale s ministerstvem neshodují lékaři ani právníci. Politici tak po necelých čtyřech měsících připravují nové zákony, kterými chtějí souhlas zrušit. „Téměř paralyzoval poskytování péče dětem, kdy jako nebezpečné výkony byly označeny všechny možné výkony,“ komentuje situaci ministr Leoš Heger (TOP 09).

Vyšetření dítěte
Zdroj: ČT24

Motolská nemocnice vyžaduje souhlas obou rodičů při plánovaném zákroku vždy, a byť i tady působí nová pravidla lékařům problémy, nehodlají je rušit do té doby, než se změní sám zákon. „Jestliže mám nějaký právní názor, tak to neznamená, že stejný právní názor potom bude mít soudce, který to bude soudit,“ shrnul obavy přednosta dětské ORL kliniky Zdeněk Kabelka.

Reportáž Lenky Drmotové a Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)

Chaos se zbytečným papírováním pokračuje, povinnost komplikuje zákroky třeba kvůli dlouhodobé nepřítomnosti jednoho z rodičů v ČR. Problémy se souhlasy řeší i letní tábory. Někteří vedoucí si od rodičů nechávají pro všechny případy podepisovat bianco souhlasy, kdyby náhodou s dítětem museli do nemocnice.