Hromadnou žalobu na realitní kancelář Prolux soud odročil

Praha - Pražský obvodní soud měl projednávat hromadnou žalobu proti realitní kanceláři Prolux. Na firmu ji podali bývalí zákazníci. Realitka totiž od lidí vymáhá provize, i když svou nemovitost nakonec prodají sami nebo přes jinou kancelář. Žaloba se ale rozšířila o další firmu, na kterou Prolux převádí své aktivity, soud proto jednání odročil. Rozhodnout ale chce do konce roku.

Tisíce stran spisů a na 500 příběhů lidí, kteří tvrdí, že je firma okradla a dostala do dluhů. Podepsali totiž zprostředkovatelskou smlouvu, v té sice není slovo exkluzivní, ve skutečnosti ale výhradní je. V momentě, kdy lidé nemovitosti prodají přes jinou realitku, chce podíl z prodeje i Prolux. Pokud klienti nezaplatí, následují soudní spory a exekuce.

Praktiky společnosti Prolux vyšetřovali kriminalisti několik let. Případ nakonec odložili s tím, že o podvod nejde. Klienti proto na firmu podali hromadnou žalobu. „Budeme se domáhat toho, aby realitní kancelář Prolux nadále nemohla uzavírat tento typ smlouvy,“ sdělil v červnu Marek Ječmen, advokát občanského sdružení STOP.

ČOI: Pokuta pět milionů

Prolux obvinění odmítá. K poskytování služeb se společnost zavazuje ve smlouvách o podpoře prodeje nemovitostí, kde jsou veškeré povinnosti poskytovatele vyjmenovány, uvedla firma. „Odměna společnosti náleží pouze v případě, kdy jsou tyto služby dodávané v plném rozsahu a po celou dobu spolupráce,“ řekla generální ředitelka Proluxu Karolina Valentová.

Do kauzy na podnět policie vstoupila i Česká obchodní inspekce. Po prozkoumání smluv firmě v červnu zatím nepravomocně udělila nejvyšší možnou pokutu - pět milionů korun.