Na Šumavě ráno teplota klesla až k mínus třem stupňům

Praha - Na šumavské Kvildě Jezerní slati bylo dnes ráno naměřeno minus 3,2 stupně, mrzlo ale i na dalších horských stanicích. Ranní mrazíky jsou v tuto roční dobu obvyklé, pranostika na 26. července říká „Svatá Anna, chladna z rána“. V příštích dnech už ale podle Českého hydrometeorologického ústavu podobně nízké teploty nehrozí, přes den má naopak rtuť stoupat ke třiceti stupňům.

Na minus 2,2 stupně se dnes ochladilo také na Horské Kvildě, ze šumavských stanic hlásí teploty pod nulou i Březník, kde bylo ráno minus 1,7 stupně, a Rokytská slať, kde bylo minus 1,5 stupně. V Kořenově v Jizerských horách spadla teplota 0,6 stupně pod nulu, v Hliništi na Prachaticku pak půl stupně pod nulu.

Tyto teploty byly přitom naměřeny dva metry nad zemí, přízemní teploty byly ještě nižší. Například v klimatologické stanici Šindelová naměřili ve dvou metrech nad zemí nulu, v pěti centimetrech nad zemí ale bylo minus 0,8 stupně Celsia. Takto chladné ráno už ale tento týden nehrozí.

Už dnes během dopoledne se bude rychle oteplovat, předpověď na dnešek počítá až s 25 stupni. Od středy očekávají meteorologové tropické třicítky, zároveň se ale mohou vyskytnout bouřky nebo přeháňky.