Blažek chce jednat se Zemanem, demonstranti pohřbívali spravedlnost

Praha - Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) se chce tento týden znovu sejít s nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem i ústeckou žalobkyní Lenkou Bradáčovou kvůli vrchnímu zastupitelství v Praze. Zeman ji navrhl do čela úřadu, ministr minulý týden uvedl, že zvažuje i možnost vypsat na funkci výběrové řízení. Tento krok vyžaduje dohodu mezi Blažkem a Zemanem, který ale tuto variantu odmítl. Večer se k otázce vyjádřila i Občanská platforma Vraťte nám stát, která před ministerstvem pohřbila spravedlnost.

Ministr je s nejvyšším státním zástupcem nadále v kontaktu a věc s ním konzultuje. Zeman však uvedl, že vypsání konkursu odporuje zákonu o státním zastupitelství. Na základě této normy jmenuje vrchní státní zástupce ministr spravedlnosti na návrh nejvyššího státního zástupce. Výběrové řízení by tak prý bylo právně napadnutelné a neúspěšní účastníci by se mohli bránit žalobami. Šéf žalobců už navíc podle svých slov navrhl do funkce Bradáčovou.

Ministr se chce s ústeckou žalobkyní ještě setkat. Po prvním jednání ministr i Bradáčová uvedli, že si rozuměli. Podle týdeníku Respekt již i nový ministr připustil, že „určití významní lidé si její jmenování nepřejí“. Sám by ale odmítnutí návrhu nejvyššího státního zástupce musel podrobně odůvodnit. Týdeník uvedl, že podle kuloárových informací Zeman zvažoval, že se v případě zamítnutí bude soudit o oprávněnost ministrova rozhodnutí u Nejvyššího správního soudu.

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský v Interview ČT24 řekl, že výběr vrchního státního zástupce je v kompetenci nejvyššího státního zástupce a jmenování ministrem má jen symbolickou rovinu. „Nic jiného možné není. Jmenování ministrem má jen symbolickou rovinu.“ Rychetský se tak postavil proti ministrově úvaze o výběrovém řízení. Ministr podle Rychetského může v určitých případech jmenování odmítnout, jinak je to ale kompetence nejvyššího státního zástupce, tedy Pavla Zemana.

Do čela zastupitelství se po Grygárkovi dostane Karabec

Vlivný úřad dohlížející na nejzávažnější případy tak už přes měsíc vede jenom náměstek odvolaného Vlastimila Rampuly Libor Grygárek. I ten ale příští týden skončí. Do čela se pak posune další zástupce šéfa, Jan Karabec. „Je tady zachovaná plná kontinuita činnosti a pan doktor Karabec má dokonalou znalost fungování zdejšího úřadu,“ ujišťuje Grygárek.

„U takto velkého a významného úřadu není vhodné, aby byla doba, kdy tam není stálé vedení, příliš dlouhá. Nedají se řešit koncepční věci a dlouhodobé personální otázky,“ upozorňuje Zeman.

Ministr se chce tento týden setkat také s dalšími představiteli justice. Již se sešel s bývalými nejvyššími státními zástupci - Bohumírou Kopečnou, Vítem Veselým, Marií Benešovou a Renatou Veseckou. Jméno Lenka Bradáčová ale údajně nebylo dominantním tématem. „Žádná jména jsme neprobírali,“ sdělila Vesecká. „Já jsem mu jenom říkala, že ji považuju za odbornici. To je všechno, ale rozhodnout se musí on,“ dodala Benešová.

Před ministerstvem byla pohřbena spravedlnost

Občanská platforma Vraťte nám stát svolala na dnešní večer demonstraci právě před sídlo ministerstva spravedlnosti na znamení nesouhlasu s Blažkovým postupem při obsazování vedení vrchního státního zastupitelství. Ministr pozval zástupce demonstrantů k jednání za účasti médií, ti to ale odmítli. Zdůvodnili to tím, že je Blažek svolal právě na čas demonstrace. S Blažkem se tak sešli pouze novináři. Součástí demonstrace byl i happening „rituální pohřbívání spravedlnosti v Čechách“. Spravedlnost ztělesnila mladá žena v bílém šatu s vahami, mečem a bílou páskou přes oči. Nakonec se ocitla v připravené rakvi.