Rychetský: Role ministra je v otázce vrchního státního zástupce symbolická

Praha - Výběr vrchního státního zástupce je v kompetenci nejvyššího státního zástupce. Jmenování ministrem má jen symbolickou rovinu. Tak se vyjádřil v Interview ČT24 předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský k poslednímu vývoji kolem obsazení postu pražského vrchního státního zástupce. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek se kvůli této kauze hodlá ještě tento týden sejít se šéfem žalobců Pavlem Zemanem i ústeckou státní zástupkyní Lenkou Bradáčovou, kterou Zeman do čela Vrchního státního zastupitelství v Praze navrhl již za Jiřího Pospíšila.

Blažek minulý týden uvedl, že zvažuje i možnost vypsat na funkci výběrové řízení. To ale podle předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského není možné. Rychetský připomněl, že výběr vrchního státního zástupce není úkolem ministra, ale nejvyššího státního zástupce. „Do funkce vrchního státního zástupce jmenuje ministr toho kandidáta, kterého mu navrhne nejvyšší státní zástupce,“ sdělil Rychetský v Interview ČT24.

Podle Pavla Rychetského může ministr spravedlnosti jmenovat nového vrchního státního zástupce pouze na návrh nejvyššího státního zástupce. „Nic jiného možné není. Jmenování ministrem má jen symbolickou rovinu,“ postavil se předseda Ústavního soudu proti ministrově úvaze o vypsání výběrového řízení. Ministr podle Rychetského může v určitých případech jmenování odmítnout, jinak je jmenování kompetencí nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Blažek pomalu odstupuje od myšlenky výběrového řízení

V průběhu dneška odmítl myšlenku výběrového řízení i samotný ministr Blažek, údajně kvůli nesouhlasu nejvyššího státního zástupce. „Jak jsem stihl poznat pana doktora Zemana, tak bude v této věci trvat na svém. To znamená, že tento návrh bych teď označil asi jako nedohodnutelný s doktorem Zemanem, takže asi mrtvý,“ řekl Blažek.

Zeman již minulý týden uvedl, že vypsání konkursu odporuje zákonu o státním zastupitelství. Na základě této normy jmenuje vrchní státní zástupce ministr spravedlnosti na návrh nejvyššího státního zástupce. Výběrové řízení by tak prý bylo právně napadnutelné a neúspěšní účastníci by se mohli bránit žalobami. Šéf žalobců už navíc podle svých slov navrhl do funkce Bradáčovou.

Blažek se ale hájil tím, že výběrová řízení jsou běžnou praxí. „Ani zákon o soudech a soudcích v platném znění, ani zákon o státním zastupitelství nezná pojem výběrové řízení. Přesto několik let, za několika mých předchůdců, se výběrová řízení konala, ale v tom zákoně nikdy nebyla,“ řekl Blažek. Připustil ale, že se ještě nikdy nekonalo výběrové řízení na vrchního státního zástupce.