K odposlechům poslanců se příště dostane méně lidí

Praha – Protikorupční policie omezí v případech prověřování poslanců počet svých lidí, kteří budou mít k těmto spisům a jejich obsahu přístup. Omezí se také kopírování materiálů v Poslanecké sněmovně. Tyto a další návrhy by měly napříště zamezit úniku odposlechů do médií. Ředitel protikorupční policie Tomáš Martinec se na nich dohodl se šéfem mandátového a imunitního výboru Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) – o dalších návrzích budou členové výboru jednat začátkem září.

V minulých dnech unikly odposlechy ke dvěma kauzám: z vyšetřování bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha, kterého policie stíhá kvůli přijetí úplatku za zmanipulování veřejné zakázky na opravu buštěhradského zámku, a poslankyně TOP 09 Vlasty Parkanové, kterou policie obvinila v souvislosti s nákupem armádních letounů CASA. První odposlechy z Rathovy kauzy se v tisku objevily v květnu. Další unikly minulý týden poté, co policie doručila sněmovně žádost o Rathovo vydání kvůli dalším údajným úplatkům.  

„Já za policii upravím v případech, kdy v rámci prověřování bude figurovat osoba, která požívá imunity, kdy je potřeba žádat o souhlas se stíháním sněmovnu, tak ten spis bude mít jiný režim, kde bude velmi zúžen okruh osob, které se s tímto spisovým materiálem seznámí,“ řekl dnes Martinec novinářům.   

Případnou žádost o vydání k trestnímu stíhání, kterou policista vyhotoví, obdrží buď ředitel útvaru, nebo jeho náměstek. Po jeho podpisu poputuje do obálky a nejkratší cestou do sněmovny nebo Senátu. Pokud půjde o rozsáhlý spis, nebude ho policie do sněmovny posílat kompletní, ale po dohodě poskytne výboru jen některé jeho části. Martinec tak vyloučil spekulace o tom, že by policie v budoucnu odmítla poskytnout s žádostí o vydání poslance k trestnímu stíhání také vyšetřovací spis.

O dalších návrzích budou členové výboru jednat počátkem září: „Myslím si, že tady můžeme provést taková opatření, aby zbytečně neunikaly informace, které by mohly komplikovat policejní vyšetřování,“ konstatoval po jednání Sobotka. Přepisy odposlechů už by se příště pro členy výboru neměly kopírovat, v případě, že jsou tyto přepisy součástí spisů, měli by podle něj mít členové výboru možnost se s nimi seznámit v rámci studia spisu.

„Ty náměty, které přednesl pan Martinec, projedná mandátový a imunitní výbor na začátku září na své schůzi, zaujme k nim postoj a já o tomto postoji budu informovat policii tak, abychom si upřesnili pravidla kontaktu a pravidla nakládání s jednotlivými dokumenty,“ uvedl po jednání Sobotka.

„Jistě, ta snaha je legitimní, i když jsem skeptický v tom, jestli se to podaří, protože v podstatě není možné za to poslance jinak potrestat než pokutou. A ještě bychom to poslanci, který to vynesl, museli dokázat,“ uvedl komentátor Lidových novin Martin Březina.