Agentura pro sociální začleňování může fungovat až do roku 2015

Praha - Agentura pro sociální začleňování v romských lokalitách může fungovat až do roku 2015, prodloužení činnosti schválila vláda. Agentura pomáhá v problémových místech, financována je hlavně z fondů EU. Prodloužení činnosti si ale zřejmě přesto vyžádá navýšení rozpočtu Úřadu vlády, pod nějž spadá. Původně se s agenturou počítalo jen do konce letošního roku.

Pomoc agentury od roku 2008 využilo 33 obcí z celkem asi 200, v nichž jsou ghetta. „Zájem o spolupráci dosud projevilo sto měst a obcí, z toho je zřejmé, že poptávka po spolupráci s agenturou značně převyšuje dosavadní nabídku a je žádoucí tuto nabídku nadále podpořit,“ uvádí se v dokumentu, který projednal kabinet. 

Návrh na pokračování činnosti agentury předložil předseda vlády Petr Nečas (ODS) a zmocněnkyně vlády pro lidská práva Monika Šimůnková. Zároveň žádali o navýšení rozpočtu Úřadu vlády pro příští rok o téměř 14 milionů korun a ve výhledu na léta 2014 a 2015 o další desítky milionů. Tyto částky tvoří jen menší část rozpočtu agentury, její provoz je ze 70 procent hrazen z prostředků EU. Proti bylo ministerstvo financí.   

Poradci agentury mají v problémových oblastech pomoci nastartovat spolupráci lidí z radnic, úřadů práce, škol, neziskových organizací či policie. Někteří Romové ale agenturu kritizují, podle nich pro menšinu příliš nedělá.