Blažek prý nechce vyvolat válku žalobců, proto s Bradáčovou váhá

Praha - Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) v rozhovoru pro Hospodářské noviny naznačil, proč váhá se jmenováním Lenky Bradáčové na post vrchního státního zástupce v Praze. Nový šéf pražských žalobců by měl podle něj uklidnit atmosféru na státním zastupitelství a ne vyvolávat další spory. Zdůraznil taky, že by nebylo vhodné, aby dělal nový vrchní státní zástupce neodůvodněné personální čistky.

Jmenování Bradáčové do čela Vrchního státního zastupitelství v Praze navrhl nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman ještě ministru spravedlnosti Jiřímu Pospíšilovi (ODS). Než ale Pospíšil Bradáčovou stihl jmenovat, tak ho premiér Nečas z vlády odvolal. Oficiálně kvůli tomu, že ministr požádal miliardu navíc z rozpočtu na provoz věznic, opozice i část koaličních poslanců ale za odvoláním Pospíšila vidí právě snahu, aby nebyla Lenka Bradáčová jmenována do funkce. 

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman pak znovu navrhl Bradáčovou i novému ministru spravedlnosti Pavlu Blažkovi, ten ale už 23. den s jejím jmenováním váhá. Podle Blažka by totiž jmenování Bradáčové mohlo znovu vyvolat válku žalobců. I proto teď podle Hospodářských novin Blažek konzultuje s Pavlem Zemanem a Bradáčovou kroky, které by chtěla po svém nástupu udělat.

Klíčová schůzka, která má napovědět, jak vyřeší ministr spravedlnosti situaci kolem pražského vrchního státního zástupce, se zřejmě odehraje zítra. Pavel Blažek chce znovu mluvit jak s kandidátkou na uvolněný post Lenkou Bradáčovou, tak s nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem. Podrobnosti sdělovat nechce. „Nevím, žádnou schůzku s ním domluvenou nemám,“ řekla dnes České televizi Bradáčová.

Reportáž Edity Horákové (zdroj: ČT24)