Registr byl spuštěn v nejhorší možnou dobu, tvrdí Kubera

Praha – Za základní chybu při spouštění nového registru považuje senátor a primátor Teplic Jaroslav Kubera (ODS) jeho načasování. Podle dlouholetého šéfa teplické radnice byly zásadní chybou nedostatečné zátěžové testy a zprovoznění registru v začátku letní sezony, kdy úřady i kvůli častějšímu pořizování aut zažívají největší nápor. Kubera také považuje načasování nového registru za zaváhání ministra Pavla Dobeše, který prý v tuto dobu neměl nechat novou databázi spouštět.

V Interview ČT24 se ale Kubera ministra zastal a zmínil, že jeho domovské město o finanční odškodnění nepožádá. Proces prý bude moc složitý a obec by z něj dostala pouze nepatrnou část. „Ta kompenzace je naprostý zlomek toho, co bychom měli požadovat jako náhradu za to, co vykonáváme pro státní správu a nedostáváme za ní peníze. To jsou nesrovnatelné částky,“ namítl Kubera.

Dlouholetý primátor Teplic podle svých slov už v předstihu upozorňoval na nebezpečí, které hrozí při startu nového registru v začátku letních prázdnin. „Cokoliv takto masivního, co pustíte v pololetí, je problém. Tady je to umocněné tím, že jsme v letní sezoně. Ty přepážky intenzivně pracují na pasech, děti se musely zapisovat do pasů a do toho přijde tento registr,“ řekl Kubera.

Jaroslav Kubera:

„To, že by registr mohl být vyzkoušený v ostrém provozu, je zcela vyloučené.To prostě není možné. Když děláte testy, kde se pracuje jenom s některými údaji, tak to neprověříte. Kromě toho v létě je pohyb na trhu s automobily největší. Lidé nakupují nová auta, prodávají auta, nakupují ojetiny. Takže naopak, kdyby to bylo na konci roku, tak by se ani netvořily takové fronty.“

Premiér Nečas už v úterý ministrovi dopravy Pavlu Dobešovi pohrozil, že jeho další účast ve vládě závisí právě na odstranění všech problémů s funkčností registru. Termín mu dal do pátku. Dnes ráno přes určité problémy registr vozidel fungoval, a i přes zpomalené odbavování žádný z úřadu nehlásil kolaps systému. Ministr dopravy Pavel Dobeš by tak problémy kolem registru mohl ustát. Sám však zmínil, že v případě nedodržení pátečního termínu je připraven rezignovat.

Úředníci bojovali například s případy, kdy je jako majitel vozidla uveden člověk, který jeho vlastníkem nikdy nebyl. Pracovníci pražského magistrátu nevyloučili, že by podobných případů mohlo být víc. Zástupce magistrátu Josef Mihalík upozornil i na technické nepříjemnosti jako nepropojení evidence obyvatel, nespolupracují ani některé součásti registru.

Proč byla databáze nedostupná, šetří expertní skupina. Ve středu systém znovu zkolaboval a přes dvě hodiny vůbec nefungoval. Ministerstvo i přesto pořád opakuje, že za výpadky nemůže a databáze je v pořádku. Také společnost ATS-Telcom, která aplikaci dodala, ale tvrdí, že za problémy nového registru nemůže, systém jako takový je prý funkční.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)