Koncem roku zanikne až deset tisíc nemocničních lůžek. Ale kde?

Praha - Sedmdesát procent nemocnic v Česku stále nemá jasno, kolik lůžek jim od příštího roku pojišťovny nařídí zrušit. Na nových smlouvách se zatím nedohodly. Právě ty ale určí, která oddělení ve kterých městech a nemocnicích zaniknou. Celkem má ubýt až deset tisíc lůžek. A tak v nejistotě je teď třeba přes dvacet let fungující dětské oddělení v pražské nemocnici Na Bulovce.

Bulovka zajišťuje péči pro třetinu dětských pacientů z Prahy, ale i ze středních Čech. Od ministerstva má jednu z nejvyšších akreditací. To znamená, že zaměstnává vysoce specializované lékaře, na třiceti lůžkách ročně ošetří patnáct set dětí. „Stoupá nám počet dětí, které tu máme za rok, navíc na spolupráci s námi jsou částečně závislé další obory,“ říká primář dětského oddělení Ivan Peychl.

Přesto pediatrii pražské nemocnice Na Bulovce navrhly pojišťovny zrušení. „Návrh vznikal v rámci diskuze všech zdravotních pojišťoven, kde by podle jejich zkušeností byla redukce nejméně bolestivá,“ vysvětluje viceprezident Svazu zdravotních pojišťoven Ladislav Friedrich.

Pediatrické oddělení
Zdroj: ČT24

„Musím říci, že jsem touto zprávou byla doslova šokována. Jsem přesvědčena, že zrušení tohoto oddělení výrazně zhorší, nebo podstatně zkomplikuje péči o děti v této spádové oblasti,“ obává se senátorka Daniela Filipiová.

Stejně jako Bulovka nemá dohodu s pojišťovnami stále dalších 130 nemocnic. Pojišťovny přitom plánují do půl roku zrušit celá oddělení, někde i nemocnice. Od nového roku by v Česku mělo být zrušeno deset tisíc lůžek. Konkrétní plány toho, kde přesně se bude škrtat, musejí zdravotní pojišťovny ministerstvu předložit nejpozději do konce října. Podle Asociace českých a moravských nemocnic je to ale pozdě. „Pokud se nemocnice na podzim dozví, že má nějakou větší část oddělení zavřít, nemůže to stihnout bez dalších ekonomických dopadů,“ myslí si Eduard Sohlich z Asociace českých a moravských nemocnic.

Teď hned ale pojišťovny konkrétně odmítají říct, ve kterých městech další lůžka zmizí. Průběžně informovat jim přitom ukládá závazná dohoda s ministerstvem. Nemocnicím taky vadí, že ministerstvo dává od jednání ruce pryč a hlavní slovo nechává právě pojišťovnám. „Oni to umí lépe. Region znají podstatně lépe, než ho zná ministerstvo a jeho úředníci,“ brání zavedenou praxi ministr Leoš Heger.

Do jednání tak zasahuje úřad jen výjimečně - pod sebou má jen devět fakultních nemocnic a například právě Bulovku. V jejím případě se ale ministerstvo pojišťovnám postavilo.

Akutní lůžka se v České republice ruší postupně, od roku 2007 jich ubylo přes čtyři tisíce.

Téma Událostí: Rušení nemocničních lůžek (zdroj: ČT24)