Bradáčová: Potřebujeme speciální žalobce, s korupcí si dnes poradit neumíme

Praha – Novopečená vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová, která proslula především korupčním případem někdejšího středočeského hejtmana Davida Ratha, volá po zřízení speciálního protikorupčního týmu státních zástupců. Policie a státní zastupitelství si podle ní totiž dnes neumějí s rozbujelým korupčním systémem dostatečně poradit. Bradáčová to uvedla v Událostech, komentářích. Vznik speciálního týmu žalobců pro boj proti korupci loni na podzim navrhla vládní koalice, v budoucnu by měl nahradit právě vrchní státní zastupitelství.

Zrušení vrchních státních zastupitelství v Praze a Olomouci (VSZ) jako jednoho ze čtyř stupňů české prokuratury navrhl ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil kabinetu Petra Nečase loni na podzim. Koalice tehdy tvořená ODS, TOP 09 a Věcmi veřejnými s návrhem obsaženým v novele zákona o státních zastupitelstvích souhlasila, stejný názor zastává i nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Namísto VSZ by měl vzniknout speciální protikorupční tým státních zástupců, právní znalci ovšem upozorňují na to, že se jedná o nesystémový prvek.

„Osobně si po různých úvahách, které se u mě proměňovaly, myslím, že tento úřad má své opodstatnění. Souhlasím, že je nesystémový, ale jedná se o výjimečné řešení, v Evropě nikoli neznámé,“ konstatovala Bradáčová v Událostech, komentářích.

Protikorupční skupina žalobců je podle ní navíc v Česku nezbytně potřebná. „Je to (korupce - pozn. red.) problém, který se rozrostl a soustava státních zastupitelství a policie si s ním evidentně neumějí dostatečně efektivně poradit. Protože pokud by to uměly, pak by čísla, která ukazují na tyto korupční kauzy, byla jiná, a proto si myslím, že je potřeba volit i toto nestandardní řešení, které přitom nemusí přetrvávat na věky,“ upozornila Bradáčová.

Bradáčová o potřebě protikorupčních žalobců:

„Pokud se v některých systémech stane určitý problém zcela zásadním a můžeme mluvit o tom, že přerostl standardní mechanismy, tak je potřeba volit řešení nestandardní a evropské modely ukazují, že ten úřad má v evropských státech obrovský význam, protože mu lidé věří a obracejí se na něj s řadou informací, které jsou pro orgány činné v trestním řízení velmi důležité, a tam spatřuji hlavní důležitost tohoto úřadu.“

Novopečená vrchní státní zástupkyně proto souhlasí i s tím, aby byla do budoucna její funkce zrušena. „Jsem jedna z těch, kteří razí názor o tom, že soustava státních zastupitelství by měla být třístupňová, a nikoli čtyřstupňová,“ podotkla v Událostech, komentářích. „Je logické, pokud pan nejvyšší státní zástupce má podobný názor, tak si i do pozice vrchního státního zástupce vybere člověka, který nebude lpět na této funkci a který nebude za každou cenu usilovat o to, aby byl tento stupeň zachován.“

Po nastoupení do úřadu chce dát prověřit jeho předchozí fungování; v souvislosti s působením Vlastimila Rampuly v čele Vrchního státního zastupitelství se hojně spekulovalo o odkládání nepohodlných případů. „Pokud budou nové indicie, které odůvodňují znovu otevřít některé kauzy, tak samozřejmě podle trestního řádu budeme postupovat,“ konstatuje nyní Bradáčová s tím, že se v první řadě chce sejít se svými podřízenými.

Nečekané dědictví Vlastimila Rampuly

Podle bývalého vyšetřovatele Václava Lásky se navíc dá očekávat nárůst nových závažných případů. „Policisté u některých citlivých kauz, kde nehrozilo promlčení, raději čekali, až se změní post vrchního státního zástupce. Teď k té změně došlo, takže očekávám, že policie řadu těch kauz oficiálně otevře,“ informoval Láska.

Takový postup ovšem vedení protikorupční police odmítá, byť připouští, že období Rampulova působení na vrchním státní zastupitelství bylo komplikované. „Všichni policisté pochopitelně vnímali, že změny ve vedení vrchního státního zastupitelství ve velmi krátké době znamenaly určité problémy, co se týká dozoru kauz,“ podotknul ředitel Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality Tomáš Martinec.

Vydáno pod