Na jihu Čech řádí bouřky s krupobitím, postupují na Vysočinu

České Budějovice - Jižní Čechy zasáhly dnes odpoledne silné bouřky s krupobitím a přívalovým deštěm. Bouře se přehnaly přes okresy Strakonice, Prachatice, Písek a České Budějovice dál k Táborsku a Jindřichohradecku. Nyní podle meteorologů postupují na Vysočinu, zasáhnou hlavně jižní části okresů Pelhřimov a Jihlava.

Český hydrometeorologický ústav označil bouřky na jihu Čech a na Vysočině jako velmi silné s vysokým stupněm nebezpečí. Na jihu Čech už přívalový déšť a silný vítr shazovaly na silnice stromy a větve. Hasiči je odstraňovali doposud na asi pěti desítkách míst.

Řidiči by si měli dát pozor především v okolí Bavorova, Vodňan a směrem ke Hluboké nad Vltavou. Provoz na důležitých komunikacích však podle policejního mluvčího Jiřího Matznera zatím bouřky nikde neomezily.

Na spadlý strom najel vlak

Komplikovanější byla situace na železnici. U Včelné na Českobudějovicku dokonce najel do stromu spěšný vlak, ale nikomu se naštěstí nic nestalo, informoval mluvčí Správy železniční dopravní cesty Pavel Halla. „Vlaky všude jezdí, pouze v úseku Dívčice - Číčenice na trati mezi Českými Budějovicemi a Strakonicemi je provoz veden jen po jedné koleji,“ dodal.

S bouřkami a silným větrem musejí lidé podle předpovědi meteorologů počítat na jihu Čech i v noci na neděli. Podle meteoroložky České televize Aleny Zárybnické zasáhnou bouřky Česko i zítra. Oblačnosti bude postupně přibývat od jihozápadu. Studená fronta s sebou do Česka přinese také mírné ochlazení.

Český hydrometeorologický ústav rovněž varoval, že v oblastech s přívalovými srážkami může voda rychle odtékat ze svahů, rozvodnit i potoky či jindy suchá koryta, zatopit níže položená místa nebo podemlít silnice. Potíže by mohly podle meteorologů způsobit také volně ležící předměty hnané větrem, padající větve či údery blesků.

Za červenec se škody po bouřkách vyšplhaly k 800 milionům

Bouřky trápily Česko celý červenec. Za první prázdninový měsíc pojišťovny evidují téměř 17 tisíc pojistných událostí za 790 milionů korun. Mezi nejčastější pojistné události patří škody na střechách, které byly poškozeny krupobitím, pádem větví nebo stromů. Další škody představují rozbité okenní výplně, vytopené sklepy, přízemí domů, garáže a zaplavené zahrady. V pojištění vozidel se nejčastěji objevovaly krupobitím poničené kapoty a poškozená střešní okna.