Kardinál Vlk k církevním restitucím: Sobotka hájí komunistické ideje

Praha - O vládním návrhu týkajícím se církevních restitucí se bude již zítra jednat v Senátu a k tématu se ještě předtím stačil vyjádřit kardinál Miloslav Vlk. Podle něj myšlenkový svět sociálních demokratů poukazuje na jejich blízkost ke komunistickému režimu. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka podle Vlka církvím vnucuje myšlení z počátku komunismu, kdy režim prohlásil víru za soukromou věc, která nesmí vstupovat do veřejného života. Vlk kritizoval také způsob vedení předvolební kampaně ČSSD, jejíž součástí je i církve pobuřující billboard, na němž je nápis „ODS a TOP 09 chtějí darovat církvím 134 miliard“. Kardinál varoval voliče, aby si na sociální demokraty dali pozor - v době komunismu o právech totiž rozhodovala strana, o což se ČSSD zřejmě snaží.

„Tento známý plakát na hranici zákona zůstává i nadále jejich veřejným obviněním. Oni se to sice snaží nyní překroutit, přesunout akcent a tvrdit, že to není proti církvím, ale proti vládním politickým stranám,“ poznamenal Vlk na serveru kardinal.cz.

Podle kardinála metají sociální demokraté „myšlenkové kotrmelce“. Způsobem a obsahem své kampaně donutili na začátku církve i Federaci židovských obcí ke společné reakci, protože překročili určité meze. „Právem si zasloužili takovou reakci, ke které se připojila velká řada osobností z oblasti kultury i některé organizace uvnitř jejich vlastní strany. Tyto způsoby sociálních demokratů mě vedou k hlubší úvaze nad jejich ideologií,“ poznamenal kardinál.

Církevní restituce
Zdroj: Vojtěch Rejl/ČT24/ISIFA

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se podle Vlka snaží vnucovat myšlení z počátku komunismu, kdy totalitní režim prohlásil náboženskou víru za soukromou věc, která nesmí vstupovat do veřejného života. Pokud to trochu z propagandistických důvodů režim dovolil, pak pod přísnou kontrolou strany.

Ilustrační foto
Zdroj: žákovič Peter/ISIFA/SME

Kardinál Vlk poukázal na několik příkladů, kdy předseda sociálních demokratů prakticky hájí komunistické ideje. „Třeba, že svoboda víry znamená totalitním režimem okleštěné kontrolované soukromé její vyznávání, přestože Ústava mluví o svobodě veřejného vyznávání. Tak vlastně hájí diskriminaci, že se na církve nevztahují práva, která mají druzí, totiž právo, které je v chartě lidských práv na prvním místě – právo na majetek, které není nikterak v rozporu s náboženskou svobodou, naopak,“ konstatoval kardinál.

Kardinál Miloslav Vlk o počínání ČSSD ve věci církevních restitucí:

„Pan Sobotka nám doporučuje 'nesměšovat respekt k náboženským svobodám s debatou o rozdělení majetku z veřejných zdrojů'. Dvě skutečnosti tady prozrazují jeho příbuznost k totalitnímu myšlení: hájí zločiny komunismu – protiprávní ukradení církevního majetku komunisty a jejich snahu zařadit církevní majetek do veřejných zdrojů, prostě hájí zestátnění. A přitom je to záležitost dosud nevyřešená, která nám stále dělá ostudu ve světě. Opět připomínám budoucím voličům: nezapomínat na tuto pro společnost nebezpečnou ideologii ČSSD.“

ČSSD podle kardinála nemá chuť věci řešit, spíše je brzdit. „Nedbají na rozhodnutí Ústavního soudu, a naopak, jednají proti němu. Ukazují tak svůj vztah k demokratickým institucím. A nemají na mysli ani známé související problémy obcí a měst, které byly dlouhodobým neřešením velmi poškozeny. Když socialisté osm let vládli, neřešili tyto záležitosti, nýbrž je posunuli do dnešního, ekonomicky obtížného období. To by si měli uvědomit voliči obcí a měst,“ podotkl Vlk.

Podle kardinála strana lživě straší veřejnost, když tvrdí, že dnešní koalice „daruje církvi peníze ukradené ostatním“. Tím dělají z církví spoluviníky „velké krádeže“ a šíří tak poplašné zprávy a neklid ve společnosti, což může být i trestné.

Kardinál Miloslav Vlk
Zdroj: isifa/LN/Hynek Glos

Církevní restituce dostane na stůl již zítra Senát, ČSSD zřejmě návrh potopí

Církve mají podle vládního návrhu v příštích třiceti letech získat majetek a finanční náhrady celkem za 134 miliard korun. Podle ČSSD, která je v Senátu nejsilnější stranou, předloha prolamuje hranici února 1948 a je údajně neprodiskutovaná. „U zákonů, které mají platit 30 let, musí dojít k politickému konsenzu,“ míní šéf senátního hospodářského výboru Jan Hajda (ČSSD).

ČSSD chce, aby se o tématu mluvilo ještě na podzim během krajských voleb, a proto zřejmě citlivý materiál na úvod srpnové senátní schůze zamítne. „Když se konečně napravuje jedna z posledních křivd, již udělali komunisté, tak najednou je tady křik a blázinec a zneužívá se to k volebnímu boji,“ poznamenal Přemysl Sobotka (ODS), místopředseda Senátu.

Církevní restituce v senátních výborech (zdroj: ČT24)

Zeman podpořil sociální demokraty - chce referendum

Prezidentský kandidát a čestný předseda Strany práv občanů ZEMANOVCI Miloš Zeman i komunisté jsou stejně jako ČSSD pro referendum o církevních restitucích. Zeman obhajuje referendum, protože jde o značnou částku. „V otázce církevních restitucí zastávám názor, že tuto otázku by mělo řešit referendum, neboli všelidové hlasování, protože se jedná o částku přesahující 100 miliard korun. A to už je natolik závažná částka, že by o ní měli rozhodovat sami občané,“ prohlásil.