Odposlouchávat mobil je s Agátou snadné, její pořízení vyjde na miliony

Praha - V Česku přibývá nelegálních odposlechů mobilních telefonů a kontrolu nad nimi nemá policie, ale soukromníci. Přístroj si přitom může koupit každý, kdo je za něj ochotný zaplatit miliony korun. Provozování tzv. IMSI Catcheru je sice nelegální, úřady i policie ale přiznávají, že zatím nikoho nechytily, podle Českého telekomunikačního úřadu je to po technické stránce téměř nemožné. Řešením by tak byl jen úplný zákaz prodeje tohoto zařízení do soukromých rukou.

IMSI Catcher, nebo také Agáta, je malá krabička napojená na osobní počítač. Po zapnutí si vytvoří vlastní mobilní síť, na kterou se vzápětí připojí všechny telefony v okolí. Ten, kdo odposlouchávaný telefon sleduje, si pak už ve svém počítači vybere jen ta čísla a hovory, které ho zajímají a snadno získá dokonalý záznam obsahu. „Vysílá v podstatě stejný signál, jako vydává stanice mobilního operátora, a proto se k němu ten telefon dobrovolně přihlásí,“ vysvětluje radiotechnik a hacker Jan Valos. 

Na Agátu narážejí policisté v terénu, když odposlouchávají podezřelé během vyšetřování. Naposledy v hlavním městě, ale míst, kde se zařízení používá, je po republice více. „Myslím, že se nespletu, když řeknu, že četnost se zvyšuje,“ uvedl ředitel Útvaru zvláštních činností kriminální policie Tomáš Almer.   

Nejlepší model Agáty se dá pořídit asi za dvacet milionů korun. Zařízení využívají hlavně bezpečnostní agentury nebo znepřátelené podnikatelské skupiny. Nepotvrdily se ale spekulace, že přístroj používala na jaře dopadená skupina vyděračů na severu Čech. 

Reportáž Zuzany Tvarůžkové (zdroj: ČT24)

Nákup IMSI Catcheru je v Česku legální, trestné je až jeho používání. Jenomže jak upozorňuje Jan Valos, pokud někdo zařízení používá rozumně, to znamená, že s ním nikde nezůstává delší dobu, tak je prakticky nemožné ho chytit, což potvrzuje i mluvčí Českého telekomunikačního úřadu.    

Operátoři, úřady i policie se shodují na jediném řešení - nákup i prodej podobných zařízení soukromým osobám úplně zakázat. S takovým návrhem v podobě úpravy zákona ale zatím nikdo nepřišel.